Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. mars 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: Smoke

Mandagsfilm: Smoke (t)


NRK2 mandag 20. mars kl. 21.00
Mandagsfilm: Smoke

Rapport fra en tobakkshandler i Brooklyn

Kveldens amerikanske spillefilm tar oss med til en gammeldags tobakksbutikk på et hjørne i Brooklyn. Den drives av Auggie (Harvey Keitel) som hver morgen tar et bilde av gatehjørnet sitt. De som blar raskt gjennom hans samling gjennom 14 år, vil bare se det samme bildet om og om igjen. Men ved nærmere ettersyn vil man få øye på de små, men viktige nyansene.

Tobakksbutikken er nemlig en fellesnevner for en lang rekke mennesker. Der møtes de til en prat, utveksler erfaringer og åpner seg for hverandre. Og så røykes det! Røykskyene hyller inn butikklokalet, barer, kafébord og kontorlokaler.

Forfatter Paul Benjamin (William Hurt) er en av Auggis faste kunder. Etter at hans gravide kone ble skutt under et bankran, lider han av skrivevegring. Paul reddes fra en alvorlig trafikkulykke av en ung farget gutt, Rashid. Gutten har hatt en merkelig oppvekst, og han skifter navn hver gang han møter et nytt menneske.

Filmen viser hvordan relasjoner mellom forskjellige mennesker oppstår på godt og vondt. Det er nettopp de tilfeldige møtene som er danner filmens tema. Det er folks manglende evne til å lytte som ofte fører til misforståelser og krangler. Gjennom flere historier som krysser hverandre føres vi mot en overraskende konklusjon.

Kjærlighetserklæring til New York
\"Smoke\" er en film som ikke tyr til drastiske virkemidler for å fange sitt publikum. Her er det karakterene og de mindre dramatiske historiene som står i fokus. \"Smoke\" er blitt kalt den største kjærlighetserklæringen til New York siden Woody Allens \"Manhatten\". I Norge fikk filmen glitrende anmeldelser med gjennomgående terningkast fem.

Etter at \"Smoke\" var ferdig innspilt, ville ikke skuespillerne gå fra hverandre. Begeistringen var stor innen hele filmbransjen, og en lang rekke skuespillere meldte seg for eventuelt å være med på en oppfølger. I løpet av noen få dager ble en oppfølger improvisert og laget ferdig. Den vil man finne på NRK2 i neste uke!

Det er en av USAs meste kjente samtidsforfattere, Paul Auster, som laget manuset til filmen. Regien er ved Wayne Wang.

NRK2 mandag kl 21.00

Billedtekst:
Harvey Keitel viser en ny side ved seg i kveldens fremragende film på NRK2.
Her sammen med Ashley Dudd.

William Hurt spiller en forfatter med skrivevegring.

Amerikansk spillefilm fra 1995
Regi: Wayne Wang
I rollene: Harvey Keitel, William Hurt, Forest Whitaker
Fjernsynets informasjonsavdeling: tlf. 23 04 78 46