Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mars 2005 kl 21.10 Vildanden

Historien om Hedvig

Birgitte Larsen spiller Hedvig og Eindride Eidsvold er Gregers Werle i Nationaltheatrets oppsetning av
Birgitte Larsen spiller Hedvig og Eindride Eidsvold er Gregers Werle i Nationaltheatrets oppsetning av "Vildanden". (Foto: Nationaltheatret)
Det er en riktig fersk teater-godbit som seerne får servert første påskedag. Kritiker- og publikumssuksessen "Vildanden", som i over et halvt år har gått for fulle hus på Nationaltheatrets Amfiscene, er nå overført til fjernsyn av NRK Drama. En sterk, gripende og velspilt forestilling, mente et samlet anmelderkorps etter premieren i august i fjor.

TV-overføringer av nyere suksesser fra hovedstadens teaterscener er blitt en populær tradisjon i høytidene på NRK1 de siste årene. Denne påsken dreier det seg altså om Henrik Ibsens "Vildanden" i Eirik Stubøs regi. Stykket går fortsatt for utsolgte hus på Nationaltheatrets Amfiscene, der det er satt opp forestillinger helt fram til juni.

Ungt stjerneskudd
Nationaltheatrets nye stjerneskudd, Birgitte Larsen (22), som gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2003, har rollen som den ensomme 14-åringen Hedvig. Gard B. Eidsvold og Laila Goody spiller hennes foreldre, den naive og vankelmodige fotografen Hjalmar Ekdal og den handlekraftige Gina.

Mens Hjalmar tilbringer dagene med å drømme seg bort, overlater han driften av fotoatelieret til kona og datteren. Så en dag dukker Hjalmars barndomskamerat Gregers Werle (Eindride Eidsvold) opp etter 17 år. Hans fanatiske jakt på den absolutte sannhet får fatale følger for den skjøre lille familien – ikke minst for Hedvig, som blir et offer for de voksnes ufrivillige svik.

I andre roller møter vi Bjørn Skagestad som grosserer Werle, Kai Remlov som den gamle Ekdal, Petronella Barker som fru Sørby, Anders T. Andersen som Molvik og Kim Haugen som dr. Relling.

Positive kritikker
"Klar og renlinjet Ibsen-oppsetning med et velspillende ensemble", skrev Aftenpostens anmelder, mens Dagbladet omtalte oppsetningen som intelligent og visuelt imponerende, med en samling praktfulle skuespillere. "Renskåren og gripende Vildand", lød overskriften i Dagsavisen.

Av Henrik Ibsen
TV-overføring fra Nationaltheatrets Amfiscene
Produsert av NRK Drama
Regi: Eirik Stubø
Scenografi og kostymer: Kari Gravklev
I rollene: Birgitte Larsen, Gard B. Eidsvold, Laila Goody, Eindride Eidsvold, Bjørn Skagestad, Kai Remlov, Kim Haugen, Anders T. Andersen og Petronella Barker
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99