Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. januar 2004 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Johan Brun

En fotograf foran kamera

Morten Krogvold har portrettert fotografkollega Johan Brun. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har portrettert fotografkollega Johan Brun. (Foto: Morten Krogvold)
Da Morten Krogvold var liten og ikke kunne lese, pleide han å kikke på fotografier og tegninger i blader. Noen av de første bildene som fascinerte ham, var signert Johan Brun, en av de mest betydningsfulle fotografene i norsk presse. Nå er de to fotografene venner, og denne gangen er det Krogvold som befinner seg bak kameraet.

- Jeg sier jo om meg selv at jeg kompenserer for at jeg ikke er en fantastisk fotograf ved å være veldig flittig, sier Johan Brun beskjedent. – Selv om det ikke er så bra, er det i hvert fall fint å vite at jeg gjorde maksimalt ut av det.

Glad i naturen
For Brun var ikke fotograferingen kun en jobb, men også opplevelser. Arbeidet gav ham blant annet unike møter med personligheter som Tarjei Vesaas og Alf Prøysen – og daværende kronprinsesse Sonja. Hun var ikke så begeistret for å møte på fotografen i det norske fjellet, men ved hjelp av odalsdialekten sin var Brun snart med henne på tur i Jotunheimen – med fotoapparatet.

Selv er Brun svært glad i naturen, og særlig Hardangervidda og Hårteigen fascinerer ham. Men besteget den har han ikke. Man tråkker ikke på en majestet.

Å ikke bli til overs
Rallykjører, sauegjeter og skraphandler er noen av karakteristikkene Krogvold setter på sin fotografkollega, og han ser trekk fra alle de tre Aukrust-figurene Solan, Ludvig og Reodor Felgen i Brun. Litt av Ludvigs sårbarhet kommer frem når Krogvold spør ham hva kjærlighet er for ham.

– Det er vel det å ikke bli til overs. Den dagen ingen har bruk for deg er vel kjærligheten borte, sier Brun. – Når kjærlighet blir omsorg, jeg tror det går et viktig skille der.

Om "Ansikt til ansikt"
Morten Krogvold får sine foto-objekter til å åpne seg foran tv-kameraene i serien "Ansikt til ansikt". Krogvold er en av Norges mest anerkjente fotografer, og er kjent for å få både kongelige og andre til å vise nye sider av seg selv i bildene.

I portrettserien møter vi Liv Ullmann, biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK-journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winter, tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96