Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. juli 2004 kl 20.10 Paradis

Drømmer om Vesten

- Jeg skammer meg ikke fordi jeg tjener penger på hobbyen min. Bak ligger hardt arbeid, sier Rikard Wallin, hockeyproff i USA. (Foto: Nick Nordmark/SVT)
- Jeg skammer meg ikke fordi jeg tjener penger på hobbyen min. Bak ligger hardt arbeid, sier Rikard Wallin, hockeyproff i USA. (Foto: Nick Nordmark/SVT)
Det skal handle om å flytte vestover for arbeid i kveldens utgave av Paradis. Mens polske Justyna Ostaseawich jobber som au pair i Sverige, er svenske Richard Wallin hockeyproff i den amerikanske farmerligaen.

Hvert år kommer rundt 500 jenter til Sverige for å arbeide som au pair. De forplikter seg til å gå på svenskkurs, og må ha en vertsfamilie før de kommer til landet.
Rikards jobb er å underholde tusenvis av mennesker hver uke. Han skal tåle en trøkk, showe for publikum og sørge for harde taklinger. Men fremfor alt skal han sørge for at laget vinner.

Tjener dobbelt så mye
28 år gamle Justyna jobber halvparten så mye som hun ville ha gjort hjemme i skobutikken i Polen, men tjener likevel det dobbelte. – Å jobbe i Sverige gir meg et kick, og jeg lærer meg språket på kjøpet, sier hun.

Å bo hos en familie i et annet land, passe på barna deres og tilpasse seg andre vaner gjør jobben som au pair annerledes. – Jeg gjør det for å få erfaring, sier Justyna. – Dessuten er det gøy å se hvordan andre lever, og jeg kommer mye nærere folk enn om jeg bare var en vanlig turist.

Lever av hobbyen
Rikard Wallin (23) fra Karlstad lever et usikkert og tøft liv med både skader og ensomhet. Han vet ikke hvor lenge han får bli på laget sitt, men drømmen er å nå opp til NHL-laget Minnesota Wilds. – For meg er hockey en livsstil. Jeg synes det er gøy, og får i tillegg betalt for det, forteller Rikard. – Men det er tøffere enn mange tror å være hockeyproff, og jeg er verd den lønnen jeg får.

Om Paradis
I den svenske dokumentarserien "Paradis" ser vi verden både med egne og andres øyne. Hvert program består av to reportasjer som forteller to parallelle historier med samme tema - én fra Sverige og én fra et annet land. Felles for de i alt tolv programmene er at de handler om menneskers grunnleggende behov.

Innkjøpt magasinprogram fra SVT
Programleder: Li Skarin
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252