Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. april 2003 kl 22.15 Fakta på lørdag: Firbente filmstjerner

Dyriske stjerner, utrolig dressur

Løvetemmeren Jim Clubb. (Foto: John Jameson, BBC)
Løvetemmeren Jim Clubb. (Foto: John Jameson, BBC)
Hender det du undrer deg over hvordan firbente filmstjerner ofte overgår sine motspillere i menneskeham? Dressørene bak noen av de fremste dyrestuntene i spillefilmene tar oss med inn i sin verden.

Fra tigere til tarantulaer, fra store grizzlyer til små sjimpanser – film- og tv-industrien har bruk for dem og må lite på at det finnes gode dressører som kan sine ting. Men hvordan i all verden får de det til? BBC-dokumentaren "Firbente filmstjerner" lar oss møte tre spesialister på området, alle med stor innsikt i dyrs reaksjonsmønster.

Puma, kodiak og isbjørn
Mark Dumas, også kalt "psykologen", er noe helt for seg selv innen dyretemming. Han sies å kunne trenge rett inn i et dyrs sinn.

Bamsen Koda er ikke til å spøke med, nedstammet som den er fra Kodiak Island utenfor vestkysten av Kanada der kodiakbjørnene holder til. Disse bjørnene er jordens største kjøttetende dyr. Den andre bjørnen, Agee, er en velvoksen isbjørnbinne. Isbjørnen regnes som det mest uberegnelige dyr et menneske kan involvere seg med.

Vi besøker Mark Dumas i British Columbia i Kanada, der han også holder seg med en puma, en gaupe og en flokk ulver. Hans enestående håndlag med dyr har skaffet ham mange gode filmkontrakter, bl.a. i storfilmer som "Hjortejegeren" og "E.T.".

Greg og Carol
Dressørene Greg og Carol Lille har en spesiell dragning til sjimpanser. De har laget en mengde filmer med sjimpanser, alt fra reklameinnslag til en helaftens spillefilm som handler om en ishockeyspiller med pels – en sjimpanse selvsagt. Vi får bl.a. se hvordan de vanskeligste scenene i ishockeyfilmen ble til. Ved å plukke scenene fra hverandre bit for bit, avsløres de ulike treningsteknikkene som ligger til grunn.

Sirkusgutten
- Da jeg var 16 år gammel, rømte jeg hjemmefra og sluttet meg til et sirkusfølge. Jeg var ikke mer enn 17 før jeg fikk mitt eget løvenummer i manesjen, forteller Jim Clubb.

Han er en av dressørene vi møter i dokumentaren, en mann som er berømt i bransjen for sitt utrolige håndlag med de store kattene.

Innkjøpt britisk program fra BBC Worldwide
Originaltittel: Action! Animals
Regi: Caroline Hawkins
Produksjon: BBC/TCL co-production
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57