Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. september 2009 kl 21.35 Kautokeinoopprøret

Ny tv-versjon av opprøret


Filmversjonen om Kautokeinoopprøret fikk strålende mottakelser av både publikum og anmeldere da den gikk på kino i 2008. Samme regissør, Nils Gaup, har laget en tv-serie i tre deler som starter på NRK1 i kveld. Dette er en utvidet versjon som gir et dypere og mer nyansert bilde av de involverte og rettssaken som fulgte etter den dramatiske dagen i november 1852.

Ved hjelp av ekstramateriale går Nils Gaup dypere inn i den påfølgende rettssaken etter at opprøret fant sted. Vi blir også bedre kjent med karakterene, deriblant Aslak og hans forsøk på anger før han ble halshugget.

Om tv-serien
Som i filmen befinner vi oss på midten av 1800-tallet. I århundrer har de forblåste viddene lengst nord vært bebodd av samefolket og reinsdyrene deres. Men moderne tider er i ferd med å innta den avsides landsbyen Kautokeino, som styres av den velstående og brutale handelsmannen Carl Johan Ruth (Mikael Persbrandt).

En av de samiske gruppene (siida), ledet av den unge kvinnen Elen (Anni-Kristiina Juuso), nekter å betale en urettferdig gjeld til den nådeløse Ruth. Handelsmannen svarer med å fengsle mennene i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene.

Elen får hjelp til å starte en rettssak som bidrar til at mennene blir løslatt, men da tar Ruth beslag i siidaens reinsdyr. Uten livsgrunnlag har ikke Elen og siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav, noe som fører til en av de mest dramatiske hendelser i nord-norsk historie.

Første episode
Året er 1852, og det samiske samfunnet i og rundt Kautokeino er i ferd med å gå i oppløsning på grunn av mennenes hang til brennevin. Den unge samekvinnen Elen får til slutt nok av mannen Mathis alkoholproblemer. Hun har lenge stått alene med ansvaret for reinsdyrflokken og familien. Da hun i tillegg blir nektet å kjøpe varer på grunn av mannens spritgjeld, samler hun samefolket til en boikott mot handelsmannen. Elen vil stoppe spritsalget, koste hva det koste vil.

Møtet med den svenske presten Læstadius blir et vendepunkt for Elen og Mathis. Samene fester seg ved Læstadius ord, og litt etter litt vender folk seg om til et bedre liv. Dette går utover handelsmannens butikk, og han tilkaller en prest med autoritet og styrke for å sette en stopper for det hele. Det viser seg at den nye presten er ondskapen selv ovenfor samene.

Norsk drama i 3 deler (2008)
Regissør: Nils Gaup
I rollene: Anni-Kristiina Juuso som Elen, Mikkel Gaup som Aslak, Michael Nyqvist som presten Læstadius, Aslat Mahtte Gaup som Mathis, Mikael Persbrandt som Carl Johan Ruth og Bjørn Sundquist som presten Stockfleth
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900