Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. desember 2011 kl 18.00 Jul i Blåfjell

Gjensyn med populære blånisser

Turte (Suzanne Paalgard) og Tvilling (Mikkel Gaup) er tilbake på NRK i julekalenderen
Turte (Suzanne Paalgard) og Tvilling (Mikkel Gaup) er tilbake på NRK i julekalenderen "Jul i Blåfjell! Foto: NRK
Årets julekalender er et kjærkomment gjensyn med Turte og alle de andre i bygda og Blåfjell når NRK for femte gang sender den populære julekalenderen "Jul i Blåfjell". Serien som hadde premiere i 1999 er en av de mest ønskede julekalender-reprisene på NRK, og skal også i år gjøre sitt for å korte ned ventetiden fram til julaften.

"Jul i Blåfjell" har vært en kjempesuksess for NRK, og årets reprise understreker dette. "Blått er flott" skrev Aftenposten til premieren i 1999, og mange hang seg på med lovord og gode anmeldelser. Opptil en halv million seere fulgte den blå ventetiden fram mot julaften det året, og serien hadde minst like mange seerne da den ble sendt i 2001, 2004 og 2008.


Efarne programskapere
Det er altså klart for et gjensyn med blånissene Turte og Tvilling, og menneskene i Bygda, der Mamsen og Lillegutt kanskje er de som blir husket best.

Temaet i "Jul i Blåfjell" bygger på en økologisk grunntanke hvor miljøet står i høysetet. På den ene siden finner vi blånissene i Blåfjell som låner fra naturen, på den andre siden menneskene i Bygda som stjeler fra den. Historien fortelles med humor, sang, glede, sorg og ikke minst spenning.

Det er Gudny I. Hagen som står bak idé og manuskript, mens Torunn Calmeyer Ringen har regien. Dette er det samme teamet som stod bak "Amalies jul".


I Blåfjell
Blåfjell er befolket av blånisser som er minst 300 år gamle. De våkner opp hvert år den 1. desember når geita Blåne kommer med en blåtår. Deres hovedoppgave er å lage den blå julenatthimmelen slik at alle kan se julestjerna skinne på selveste julekvelden.

Blåjenta Turte er hovedpersonen i serien. Hun er blånissejenta som tør å opponere mot de gamle blånissereglene, samtidig som hun nesten ikke kan styre sin nysgjerrighet for alt som skjer både i og utenfor Blåfjell.

Turte tilhører familien Blåværshule som ellers består av Blåfar, Blåmor, Blånissemor, Tvilling og lillebror Krekling som krabber ut fra Blåmors skjørt i femårsalderen.

Inne i Blåfjell holder også dronning Fjellrose og hennes råd til. Dronningen er blånissenes veiviser i rett og galt, og Erke er hennes fortrolige. De øvrige i rådet er Molte, Myra, Mjøltytt og Skinntryta, som hver har sine ansvarsområder å ivareta inne i fjellet. Der inne finner vi også gladnissen Skrukke og det blinde ekkoet Ekko Ekko.

Blånissene kan bare være ute i blåtimen, for da er fjellet åpent. Etter blåtimen lukker fjellet seg automatisk, og er ikke nissene inne før den tid, blir de borte for alltid!


I Bygda
Menneskene i Bygda, med postmann og kordirigent Kåre Eyolf Olsen jr. i spissen, forbereder seg til jul og julespillet barna skal fremføre julaften. Kåre får hjelp av ordføreren, elektriker Selma, barna Mikkel og Marta, og Mamsen og Lillegutt.

Men Bygda har et problem midt i førjulsstria. Søppelet flyter, og det finnes ingen plass å kvitte seg med det. Da tar Mamsen og Lillegutt på seg ansvaret for å ordne opp. Det skal vise seg å bli vanskeligere enn de hadde trodd.

Livet går sin gang både i Bygda og i Blåfjell, helt til det viser seg at Erke bærer på en hemmelighet, og Mamsen og Lillegutt begynner å tømme søppel i Blåfjell. Da får tilværelsen en ny vending både for blånissene og bygdemenneskene!


Hvem er hvem i "Jul i Blåfjell"
Nisser:
Turte: Suzanne Paalgard
Tvilling: Mikkel Gaup
Blåmor: Tone Danielsen
Blåfar: Paul Ottar Haga
Dronning Fjellrose: Monna Tandberg
Erke: Espen Skjønberg
Ekko Ekko: Nils Ole Oftebro
Molte: Erik Hivju
Myra: Eli Doseth
Mjøltyt: Jon Skolmen
Skinntryta: Hilde Grythe
Skrukke: Per Frisch

Bygdemennesker:
Mamsen: Grethe Kausland
Lillegutt: Johannes Joner
Kåre Olsen jr.: Geir Kvarme
Selma: Helle Haugen
Ordfører: Nils Sittra
Mikkel: Eirik Kvalsvik
Marta: Karoline F. Hansen

NRK Barn og Ungdom
Egenprodusert julekalender for barn i 1999
I noen av hovedrollene: Suzanne Paalgard, Grethe Kausland, Johannes Joner, Paul Ottar Haga, Espen Skjønberg, Tone Danielsen, Monna Tandberg, Mikkel Gaup og Geir Kvarme.
Idé og manuskript: Gudny I. Hagen
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Odd G. Iversen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no