Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. mai 2009 kl 22.30 Migrapolis: Først over streken

Jenter i idrettstoppen

BUL-sprinteren Ezinne Okparaebo er Norges raskeste jente gjennom tidene. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
BUL-sprinteren Ezinne Okparaebo er Norges raskeste jente gjennom tidene. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Tre jenter som baner ny vei innen idrett er hovedpersoner i Migrapolis denne uka. De har alle minoritetsbakgrunn og er utøvere på internasjonalt toppnivå innen henholdsvis vektløfting, fotball og friidrett.

Ruth Kasirye er 26 år gammel og vektløfter. Hun kommer opprinnelig fra Uganda og kom til Norge for ti år siden, da moren giftet seg med en nordmann.

Ruth har vunnet to sølv og en bronsemedalje i EM. Hun ble historisk da hun som første idrettsutøver med minoritetsbakgrunn bar det norske flagget inn på åpningsseremonien i OL i Beijing.

Ruth kommer fra Trondheim, men bor nå i Tønsberg hvor hun trener, går på skole og jobber som vernepleier.

Landslagsspiller
Nasra Abdullah er den første, fargede kvinnelige landslagsspilleren i norsk fotball. Til daglig spiller hun for Team Strømmen. Hun er født i Kenya og kom til Norge som femåring.

Nylig ble 23-åringen utnevnt som ambassadør for et integreringsprosjekt der målet er å få barn med innvandrerbakgrunn inn i fotballen. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Fotballforbund og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Norges raskeste jente
Ezinne Okparaebo (21) er født i Nigeria og kom til Norge som niåring. I dag er hun Norges raskeste jente gjennom tidene. Internasjonalt kan hun skilte med gullmedalje på 100 m fra junior-EM i 2007 og sølv på 60-meter under senior-EM innendørs i Torino i år.

Søsteren forteller at hun innså hvor rask Ezinne var en gang hun hadde lånt klær av henne uten å spørre. Da søsteren løp etter den framtidige BUL-sprinteren for å få igjen tøyet, var hun helt umulig å ta igjen.

Flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie , 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
Hjemmeside: Migrapolis


LENKER
  • Migrapolis