Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. mai 1999 kl 20.45 Underholdningsmaskinen

Underholdningsmaskinen (ttv)

NRK1 lørdag 1. mai kl 20.45
Underholdningsmaskinen (4:6)

Norske krim- og komedieserier

Noen mener at disse seriene laget i Underholdningsavdelingens regi var bedre enn norsk film - såvidt. Og det var en anseelig produksjon avdelingen sto for fram til 1990, under ledelse av Erik Diesen og senere Harald Tusberg.
I kveld er Egil Monn-Iversen, selve \"Gudfaren\" i norsk underholdningsverden, hovedgjest hos Fredrik Skavlan. Men han har invitert flere prominente gjester i kveldens program. Både Øivind Blunck og Aud Schønemann er hjertelig til stede.
Aud Schønemann er selve \"urmoderen\" i den største komediesuksessen norsk fjernsyn har vært involvert i, \"Fleksnes\". Marve og moder\'n er et av de mest vellykkede parene i norsk komedie.
Og det er figuren \"mor\" Fredrik Skavlan blant annet griper fatt i denne gangen. Denne damen, viser det seg, har en fremtredende rolle i flere produksjoner.

Svensker og lik
Samarbeidet over kjølen resulterte i utbredt samkvem med broderfolket i øst. Både Tomas von Brömssen og Magnus Harenstam er svenske, og elsket av norske seere.
Men da Tomas von Brömssen medvirket i krimserien \" Marerittet\" i 1989, kom det klager til NRK. \"Marerittet\" foregikk i Lofoten, og handlet om russisk spionasje. Til tross for populære skuespillere som Kjersti Holmen og Tomas von Brömssen, var det noe her som falt publikum tungt for brystet.
NRKs sminkeavdeling får også sin sekvens i kveld. I enhver krimserie med respekt for seg selv fins det nemlig et lik. Og alle kan bli lik, men noen blir likere enn andre...

Klassikerne - og fiaskoene
\"Taxi\" fra 1969 er en ekte krimklassiker i Underholdningsavdelingens regi. Med Henki Kolstad som drosjesjåfør ble dette en pen suksess for Erik Diesens avdeling. Det samme kan sies om de prydelige \"Helmer & Sigurdsson\". Skuespillerne Anders Hatlo og Alf Nordvang spilte disse to kriminaletterforskerne i flere episoder.
Programredaktør Harald Tusberg var derimot ikke så heldig med militærfarsen \"Herfra til Haglemoen\" i 1980. Til tross for Øivind Blunck i hovedrollen ble det slakt i pressen - så blodig at serien ble tatt av sendeplanen.
Fredrik Skavlan viser seerne noen glimt fra episoden som ikke ble sendt. Ironisk nok er det noen på Marienlyst som mener at den faktisk var seriens morsomste.

NRK1 lørdag kl 20.45

Egenprodusert underholdning
Ved Nina Matheson og Axel Hveding
Programleder Fredrik Skavlan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83