Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. juni 2001 kl 20.00 På norsktoppen i USA

Tidenes beste kicker

Tande-P har besøkt fotballegenden Jan Stenerud, opprinnelig fra Fetsund, i USA.
Tande-P har besøkt fotballegenden Jan Stenerud, opprinnelig fra Fetsund, i USA.
Jan Stenerud fra Fetsund i Norge dro til USA i 1963 og ble amerikansk fotballspiller. Alle amerikanere vil si at han er “the greatest kicker ever”. Tande-P har møtt den norske askeladden som er et like kjent navn i USA som Sonja Henie.

Jan Stenerud dro til USA på et skistipendium i 1963. Han fattet imidlertid raskt interesse for den ovale, amerikanske fotballen, og etter tre år på universitetet i Montana ble han profesjonell. Frem til 1980 spilte han for ett og samme lag, Kansas City Chiefs, og var med på å vinne selveste “Super Bowl”, den amerikanske fotballens cupfinale og stadig den største begivenhet i amerikansk idrett.

Så fulgte drøyt tre sesonger hos Green Bay Packers, før han gikk over til Minnesota Viking som han spilte for til 1985. Jan Stenerud holdt rekorden med sine 374 fieldgoals helt frem til 1996, da han ble slått med ett mål av Nick Lowery fra New York Jets.

Et eventyrlig liv
I en alder av 42 (i 1985) var Jan Stenerud fortsatt den beste kickeren i NFL, den amerikanske proffligaen. Da hadde han holdt det gående på toppen i 19 år, elsket som idrettsstjerne av amerikanere og hedret blant annet i prestisjefulle “Hall of Fame”.

Inntektene har også vært svimlende høye, og Jan Stenerud har bygget seg opp en solid formue. Stenerud ble markedskonsulent for et arkitektfirma som designer store idrettsanlegg, og eier av et eget firma som markedsfører kicker-stilen han innførte i 1960-årene. Han har også vært sidekommentator for TV3. Golfentusiast er han også, og kan skilte med bare 1 i handikap. Han arrangerer sin egen golfturnering i Montana. I 1997 var han invitert av golffabrikanten Ping til Norwegian Open i golf. Tidligere har han hatt eget radioprogram i en årrekke i Kansas, der han også har vært bankdirektør.


Egenprodusert underholdningsprogram
Programleder: Alf Tande-Petersen
Produsenter: Steinar Hybertsen og Erik Hauan
Pressekontakt:Anne Bekkevold, 23 04 89 56

Bilder
Tande-P har besøkt fotballegenden Jan Stenerud, opprinnelig fra Fetsund, i USA.

Tande-P og Petter Nome har i vår opplevelsesfjernsyn fra den store verden. ( NRK-foto Ole Kaland)