Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. oktober 2003 kl 21.05 Niern: The Killing Fields - Dødsmarkene

Blodige dager i Kambodsja

Sydney Schanberg (Sam Waterston) lever farlig som amerikansk journalist i Kambodsja. (Foto: Warner Bros.)
Sydney Schanberg (Sam Waterston) lever farlig som amerikansk journalist i Kambodsja. (Foto: Warner Bros.)
Sydney Schanberg er en rutinert journalist i avisen "The New York Times", og har i flere år dekket krigen i Kambodsja. Da Røde Khmer kommer til makten, lever både Schanberg og hans kambodsjanske assistent farlig.

Våren 1975 er også den amerikanske fotografen Al Rockoff, den engelske reporteren Jon Swain og australieren Dougal i Phnom Penh, mens Røde Khmer kommer stadig nærmere. Byen fylles opp av flyktninger, og USA, som endelig begynner å innse at de har blitt slått av kommunistene, begynner panisk å evakuere alle vestlige før byen faller i Røde Khmers hender.

Sterkt vennskap
Schanberg bestemmer seg for å bli igjen i Phnom Penh, slik at han fortsatt kan rapportere til "The New York Times" om krigen. Også Rockoff og Swain velger å bli, og etter kort tid blir de tre arrestert av Røde Khmer. Schanberg har sett blodbad i regi av de kommunistiske styrkene, og er sikre på at de vil bli henrettet. Schanbergs kambodsjanske assistent Pran trår reddende til, og klarer å overtale Røde Khmer til å la dem gå.

Mens Schanberg blir en berømt journalist som har førstehåndskjennskap til de blodige dagene rundt regjeringens fall, er Pran fanget i et land med sult, sykdom og massehenrettelser. Kommunistene vil sikre sin posisjon og tar med hundrevis av kambodsjanere til markene for å skyte dem. Hjemme i New York klarer ikke Schanberg å glemme kambodsjaneren som reddet livet hans – og som han selv lot bli igjen.

Kritikerrost film
"The Killing Fields – Dødsmarkene" høstet flere Oscar-statuetter, og vant i tillegg en rekke andre priser. Den kambodsjanske doktoren Haing S. Ngor, som spiller Dith Pran, hadde selv opplevd mange av grusomhetene under Røde Khmer-regimet på midten av 70-tallet. Han fikk en Oscar for beste birolle, noe som er svært imponerende med tanke på at Ngor ikke er en skuespiller.

Britisk drama fra 1984
Originaltittel. "The Killing Fields"
Regi: Roland Joffe
I rollene: Sam Waterston, Haing S. Ngor, Julian Sands, John Malkovich, Athol Fugard, Craig T. Nelson, Graham Kennedy, Bill Paterson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96