Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. juli 1999 kl 19.30 Skriv til meg!

Skriv til meg! (ttv)


NRK2 søndag 4. juli kl 19.30
Skriv til meg! (5:5)

Du er ikke alene....

- Det er fantastisk hvis du plutselig forstår at du ikke er alene i verden om å ha et spesielt problem, og at det ikke er uløselig - at det går an å komme igjennom vanskelighetene.
Det sier Simon Flem Devold, som til daglig er redaktør av brevspalten \"På Skråss\" i Aftenposten. Han er en av de medvirkende i det femte og siste programmet om kommunikasjon mellom mennesker, som i kveld skal handle om det å skrive.
- Av og til kommer du til et punkt der noen rett og slett må vite om ditt liv og hvordan du har det, selv om ingen får vite akkurat hvem du er. Menneskets dypeste behov er å bli sett, sier Simon Flem Devold og tilføyer at det gjenspeiles i brevene at den store norske folkesykdommen er ensomhet. Mange av dem som skriver inn til spalten vil være anonyme, men det at de skriver om sine liv og at noen leser det de har skrevet, er en viktig form for kommunikasjon.

Skriften - innhold og form
Skriften er ikke bare innhold, men også form. Vi møter Egil Haraldsen som er grafisk designer. Han har et så lidenskapelig forhold til bokstaver at han har fått tatovert flere av dem på kroppen.
Skriftspråket er det kommunikasjonsmidlet som skiller oss fra dyrene. I et moderne samfunn er det utenkelig å skulle leve et fullverdig liv uten skriften.
Marianne Evang skriver dagbok hver dag og legger den ut på internett. Gustav Henrik Granheim er funksjonshemmet og kommuniserer med folk på en pratekanal på datamaskinen.
Forfatteren Jan Kjærstad sier også at han er helt avhengig av å skrive
- For meg som alltid har slitt med at jeg har vært sjenert, var skrivingen en perfekt løsning. Slik kan jeg gi mitt besyv med, uten å være nødt til å stikke hodet fram, sier han.
Det å skrive kan også være en form for terapi. Vi møter en kvinne som mistet sin sønn i en ulykke, og som brukte skrivingen som en måte å komme seg gjennom sorgen på.

NRK2 søndag kl 19.30
Tidligere sendt NRK1 15.2.98

Bilde (elektronisk via NTB/Data- tv/internett)
Simon Flem Devold er redaktør av brevspalten \"På Skråss\" i Aftenposten. (Foto: Jon Hauge)

Til redaksjonen
Riktig internettadresse til programserien:
http://www.nrk.no/nrk1/kommunikasjon

Egenprodusert kulturdokumentar
Prosjektleder: Hanne Hoel
Manus og regi: Berte Hilmo
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83