Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 9. juli 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Eit liv som kanonkule

Menneskelige prosjektiler

Disse dristige menn som lar seg skyte ut med kanon. (Foto: Off The Fence B.V.)
Disse dristige menn som lar seg skyte ut med kanon. (Foto: Off The Fence B.V.)
De lar seg skyte ut med kanon, helt frivillig. Ifølge en newzealandsk dokumentar kan landingen bli mer ufrivillig, alt ettersom.

Ifølge minnekomiteen for avdøde Hunter S. Thompson skal hans aske skytes ut av en kanon.
Seansen finner sted neste måned på den verdenskjente gonzo-journalistens farm i Aspen, Colorado. Thompson levde farlig, men enda dristigere er de menneskelige kanonkulene vi møter i "Fakta på lørdag".

Skremmende statistikk
Disse våghalsene som lar seg skyte ut over lange avstander gjennom et kanonløp, har en veldig dårlig overlevelses-statistikk. Av et halvt hundre som har latt seg skyte ut, er det bare 32 som har overlevd og som kan fortelle om ferden. Og av disse er opptil flere skadd for livet.

Kvinner og menn
Så hvem er disse dristige menn – og kvinner – med sine store kanoner?

I USA finner vi to av de virkelige mestrene i kunsten å være menneskelig kanonkule. Ermes Zamperla og Elvin Bale har begge dessuten opplevd utskytninger der alt gikk galt.

Zamperla har kunnet fortsette disse dristige utfluktene. Bale sitter som en konsekvens av en av dem i rullestol. Men han kompenserer gjennom å lære andre å skyte seg ut.

Som manager av et sirkus trener Elvin Bale opp sitt nye håp, Zarina. Og vi får være med på hennes første utskytning under sirkus-teltets hvelv.

US Airforce
Tro det eller ei, men denne form for "menneskelig ballistikk" er også gjenstand for forskning. Bl.a. av det amerikanske flyvåpen som forsker på verdensrekordholderen Dave Smith. Også Smith jr og datteren er drevne i kunsten å la seg skyte ut med kanon.

Dokumentaren gir et sjeldent innsyn i det bisarre livet til disse ekstreme utøverne. Og et innblikk i sirkuslivets farligste yrke – å være menneskelig kanonkule.

Newzealandsk dokumentar (2004)
Originaltittel: Human Cannonballs
Produsert av: Off The Fence B.V.
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57