Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. august 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Det var da, det ...

Naturfilmer frem fra glemselen

Snøugle. Langfilmen
Snøugle. Langfilmen "Villmarken kaller" inneholdt blant annet opptak av snøuglenes familieliv og kamp med fjellreven, og ble så populær at den til og med ble vist på sovjetisk fjernsyn på slutten av sekstitallet (Foto: Albert Owesen)
Det er lenge siden norske fotografer begynte å filme naturen. Med primitivt utstyr tok noen få entusiaster den strabasiøse oppgaven å skaffe levende bilder av dyr og fugler. Det slo godt an.

Men når vi i dag ser igjen opptak fra begynnelsen av sekstiåra, er det én ting som er tydelig: Norsk natur er ikke som før. Programleder Trond Berg oppsøker plassene der noen av de gamle filmene ble laget. Ved første øyekast virker det som om naturen er den samme, men ved nærmere undersøkelse blir forandringene påfallende. Noen arter har økt voldsomt i antall i løpet av 40 år, mens andre er søkk vekk.

"Villmarken kaller"
Albert Owesen filmet snøugle på Hardangervidda i 1963. Han fikk fantastiske scener av den vakre fuglen, scener vi bare kan drømme om i dag. I langfilmen "Villmarken kaller" fikk vi detaljer fra uglenes familieliv og også situasjoner hvor snøugla er i tottene på fjellreven. Filmen, som hadde premiere på Scala kino i Oslo i 1964, ble en kjempesuksess, og gikk sin seiersgang i kinosaler landet rundt. I slutten av sekstiåra ble den til og med vist på sovjetisk tv.

"Villmarken kaller" inneholdt scener fra hele Norges dyreliv, og var den første norske natur-langfilmen i farger. Produksjonen tok fire år og var et økonomisk styrkeløft for Albert Owesen, som måtte la sitt eget trikotasjefirma sponse naturfilmen. Men han var heldig. Opptaksperioden falt sammen med det store lemenåret 1963. Det krydde av lemen på Hardangervidda, og lemenbestanden har aldri siden nådd samme høyder.

Kongeørn og havørn
Da Nils Viker arbeidet med sin film "I kongeørnens dal" tidlig på 60-tallet, var ørnene jaktbart vilt. Ikke bare det, de var gjenstand for en ren utryddelseskrig. Dermed var det mye hemmelighetskremmeri rundt opptakene. Ingen måtte få vite hvor ørnereirene lå. Filmen ble aldri vist på kino, men Viker hadde den med seg på forsamlingslokaler på sine mange reiser. Premieren var i Universitetets Aula i 1962.

Zoologiprofessor Johan Willgohs arbeidet med havørn. Men han lagde aldri en helaftens film av opptakene sine. Han brukte filmkamera i forskningen sin, og hadde grunn til å frykte at han filmet Norges siste havørner. Både kongeørn og havørn ble til slutt fredet i 1968.

Nostalgi
- Det er umulig å se disse gamle opptakene uten å bli grepet av nostalgi, sier programleder Trond Berg. Han skjønner godt at filmene ble populære i sin samtid. – Husk at tv var noe helt nytt, og slett ikke allemannseie. Disse filmene viste levende bilder av natur som både var kjent og kjær, men også eksotisk. For hvor mange hadde faktisk sett uglers og ørners familieliv med egne øyne? Nesten ingen. Disse filmene viste fram noe alle kjente til, men svært få hadde opplevd selv. Dermed ble det for mange en stor førstegangsopplevelse. I dag er publikum mer blasert, sier Trond Berg.

Produsert av Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programleder: Trond Berg
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontaktpersoner: Albert Owesen, tlf: 22 14 30 68,
Nils Viker, tlf: 32 12 19 05 / 90 82 25 99