Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. september 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)


NRK1 søndag 17. september kl 18.30
Newton (4:17)

Langs Akerselva

I kveld skal vi på tur langs Akerselva sammen med programleder Ole André Sivertsen. Vi blir kjent med masse maur, og vi får høre om Celsius som var vitenskapsmann.

I denne sendingen drar Ole på safari langs Akerselva i Oslo. Han ser på hvordan elvemiljøet har forandret seg fra å være sterkt forurenset, til i dag å kunne tilby både fiske-, krepse- og bademuligheter. Allerede for over 700 år siden ble elvas energi brukt til å drive møller, og siden har kraften blitt benyttet til sagbruk og fabrikker av mange slag. I dag huser lokalene helt andre typer bedrifter.

Vi titter også inn i en maurtue og utforsker det yrende livet der. Den svenske vitenskapsmannen Celsius gav navn til gradestokken vår - men vi har endret på mye annet siden Celsius\' tid.

Visste du forresten at neglene dine kan fortelle mye om hvordan resten av kroppen din har det? Og at hvite prikker i neglene kan skyldes luft under neglen? Og at Ole spiser på neglene sine - uten at han få kjeft?

Ellers i kveld kommer første episode om Nordiske Vitenskapsmenn, og som vanlig blir det konkurranser og mye mye mer i kveldens Newton.

NRK1 søndag kl 18.30

Bilde
Gamle fabrikkbygninger kan også brukes til å klatre i. Her ser vi programleder Ole André Sivertsen prøve seg på en vegg.
(NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder og forteller: Ole André Sivertsen
Prosjektleder: Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)