Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. mars 2012 kl 19.45 Ut i naturen: I villreinfjell og ørretvann

Villreinfjell og ørretvann


Han er administrerende direktør i Norsk Industri. Men i hver ledig stund er han jeger, fisker og friluftsmann. Disse interessene dyrker Stein Lier-Hansen i sitt villmarksrike ved Møsvatnet i Telemark - ved innfallsporten til Hardangervidda.

Stein er født og oppvokst på Rjukan i Tinn kommune og kjenner hver topp og hvert vann i jakt- og fisketerrenget. I dette programmet følger vi friluftsmannen Lier-Hansen når industrimannen Lier-Hansen er koplet fra. Men kan han helt skyve tanker om lønnsoppgjør, konkurranseevne eller eurokrise bort når han legger fra seg papirbunkene og griper kikkert, gevær eller fiskestang?

Øverst på friluftsmannens liste rager nok villreinjakta. Når han ser flokker i silhuett mot blåner bak blåner og han kan legge i vei med sin jämthund som følgesvenn, da er han i sitt ess. Men på plassen hakk i hæl følger ørretfiske, der målet er passe grove eksemplarer til rakfisk fra sitt eget, private og produktive vann.

Men Lier-Hansen er ikke bare opptatt av høsting. Han iakttar og opplever naturen også, og har klare formeninger om hvordan den bør forvaltes, som at jerven burde ha sin naturlige plass på Hardangervidda for å kunne kalle det et intakt økosystem. Det er kanskje ikke så rart at han har meninger, for han har tidligere vært både generalsekretær i Norges jeger- og fiskerforbund og direktør i Direktoratet for naturforvaltning.

Produksjon: NaturBilder. (2012)
Arne Nævra og Torgeir Beck Lande, tlf. 99253738.
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, bjorg.langeland@nrk.no, tlf 934 96 759
Redaktør: Terje Dale terje.dale@nrk.no, tlf 915 32 430
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no tlf: 414 28 800
Tv-seerne kan kontakte Publikumsservice: info@nrk.no tlf: 815 65 900