Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. juni 2003 kl 19.30 Grønn glede: Ut i naturens hage

Blomstrende St. Hans og vakker fjellhage

Gartneren Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau priser romantikken rundt
 St. Hans. (Foto: Kristin Elisabeth Svensen)
Gartneren Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau priser romantikken rundt St. Hans. (Foto: Kristin Elisabeth Svensen)
I kveld går turen til Auen gård i Telemark lærer vi å binde en fin St. Hans-krans av urter. Det blir også gode råd til dyrking av urter i egen hage. Mette Stensholt Schau tar oss også med til Haukdalen i Lom der ekteparet Åse og Kåre Marsteins fjellhage ligger flott til med utsikt over Jotunfjell i vest og Vågåvatnet i øst.

Det var journalisten Kitty Wentzel som slo seg ned i Haukdalen tidlig i det forrige århundret. Hennes fraseparerte mann, maleren Gustaf Wentzel, bodde på en plass like ved. For Wentzel har hagen vært både til nytte og pryd, prøving og feiling, og tradisjonen med å ramme inn potetåkeren med ringblomster er holdt i hevd i dag.

Selv om hagen ligger 600 meter over havet, har også vekster som vanligvis ikke vokser i denne høyden, funnet seg til rette her. Det har bodd folk her siden 1700-tallet, og store gråsteinsmurer og små laftede tømmerstuer rammer inn hagen.

Om "Grønn glede"
I år som i fjor er programlederen Mette Stensholt Schau og gartneren Dag Arneson parhester i "Grønn glede". Også denne gangen er den populære hageserien et flermedialt prosjekt.

I år er det Nitimen/Reiseradioen som er stedet for "Grønn glede" i radioen. Mette og Dag har siden 18. mars levert ukentlige innslag til Nitimen, og skal fortsette med det til rundt 15. juli.

Dessuten skal Norges nasjonalblomst kåres. Åtte hageblomster blir presentert i hvert sitt fjernsynsprogram fra og med det første programmet 20. mai. Seere og Nitime-/Reiseradiolyttere kan stemme fram en vinner som blir presentert i Reiseradioen den 16. juli – dagen etter siste fjernsynsprogram.

Nett og bok
Nettsiden (www.nrk.no/hage) er oppe så lenge det er radiosendinger. Både bilder, lyd og klipp fra tv skal legges ut på sidene fortløpende. Fra sidene er det også mulig å spørre fagpersoner i Hageselskapet om hjelp. Etter serien i fjor fikk Mette Stensholt Schau i oppdrag å skrive bok. Boka "Grønn glede" kom ut i mars i år.

Egenprodusert naturprogram
Programleder Mette Stensholt Schau , tlf: 41 10 51 45 (mette.stensholt.schau@nrk.no)
Prosjektleder Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83


LENKER
  • www.nrk.no/hage