Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. oktober 2002 kl 21.50 Presidenten

Et politisk spill

Overtalende: President Jed Bartlet (Martin Sheen) brenner for at all testing av atomvåpen må opphøre.
Overtalende: President Jed Bartlet (Martin Sheen) brenner for at all testing av atomvåpen må opphøre.
President Bartlet prøver et triks for å få det som han vil i den amerikanske kongressen, mens pressesjefen C.J. får seg en skuffelse når journalisten Danny ikke ønsker å skifte beite.

Bartlet-administrasjonens lovforslag om stans av prøveskyting av atomvåpen står i fokus i kveldens episode av denne prisbelønte dramaserien. For at det omfattende forslaget skal få den nødvendige støtten i kongressen, er presidenten avhengig av å få et flertall av stemmene i senatet. Derfor vurderer han å kalle senatorene hjem fra vinterferie for en ekstraordinær avstemming. Dette gjør Bartlet fordi han vet at en rekke av senatorene har tapt valget i sitt distrikt, og skal kun sitte i kort tid til. Fordi senatorene ikke er avhengig av støtte i hjemdistriktet, mener Bartlet det er stor sjanse for å få dem til å stemme i favør av det kontroversielle lovforslaget. Men i et politisk spill på høyt plan er det alltid tapere, og det er ikke sikkert presidenten får det slik som han vil.

Skuffet pressesjef
Pressesjefen C.J. fortsetter småslåssingen med Washington Post-journalisten Danny Concanon (Timothy Busfield). Nå prøver hun å nekte ham et intervju med presidenten fordi hun mener avisen har vært veldig anti-Bartlet i det siste. Pressesjefen og journalisten flørter stadig, så C.J. blir meget skuffet når hun får høre at Danny har takket nei til å skifte stoffområde. Hvis han hadde sluttet som korrespondent i Det hvite hus, ville de nemlig hatt anledning til å sees privat.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.


Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41