Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. april 2002 kl 22.20 Fakta på lørdag: Romfart og dramatikk

Ulykker i rommet, hva gikk galt?

Verdensrommet er livsfarlig, og mer enn hundre menneskeliv har hittil gått tapt i kampen for å utforske det. Astronautene Grissom, Komarov, White og Chaffee døde alle i 1967. BBC-dokumentaren ”Romfart og dramatikk” viser hva som gikk galt og gir oss flere skremmende vitnesbyrd fra dem som overlevde.

“Skulle vi dø, så vil vi at folk skal akseptere det. Vi har en risikofylt jobb, og skulle noe tilstøte oss, håper vi det ikke vil forsinke romfartsprogrammet. Å beseire verdensrommet er noe som er verd å risikere livet for.”

Ordene er Gus Grissoms, astronauten som omkom sammen med sine kolleger under ”tørrtrening” på bakken med Apollo 1. Ulykken inntraff på Cape Kennedy i Florida for 35 år siden.

Et par måneder senere ble også det sovjetiske romfartsprogrammet rammet av en alvorlig ulykke. Da astronauten Komarov skulle lande etter 18 vellykkede kretsløp rundt Jorden med romskipet Souyz 1, falt farkosten hjelpeløst mot bakken. Den hadde viklet seg inn i hovedfallskjermen, og Komarov omkom momentant.

Romfartens svarte boks
I kjølvannet av en romfartsulykke finnes det ingen ”svart boks” å lete etter. I BBC-dokumentaren ”Romfart og dramatikk” framlegges noe av det som kunne ha vært innholdet i en tenkt ”svart boks” etter ulykkene med romfergen Challenger i 1986 og romskipet Apollo 1 i 1967.

Dokumentaren etterprøver i detalj hva som gikk galt, hvorfor det gjorde det og hvordan man
fikk situasjonen under kontroll i forbindelse med en rekke nesten-ulykker.

Innkjøpt dokumentar fra BBC Worldwide
Produsent: Chris Hale
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57