Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. juli 2009 kl 20.15 Kameleon-stranda

Tett på kameleonen

Kameleon-stranda: 
 I denne unike filmen følger vi kameleoner som lever på en vakker strand i Hellas. (Foto: Loke Film As)
Kameleon-stranda: I denne unike filmen følger vi kameleoner som lever på en vakker strand i Hellas. (Foto: Loke Film As)
På en vakker strand i Hellas lever en liten og truet koloni med kameleoner. I denne unike filmen følger vi to av kameleonene på nært hold. Det fascinerende dyret med det spesielle utseendet møter naturlige farer, men det er livet blant mennesker og turister som byr på de største utfordringene.

Bestanden av afrikanske kameleoner som bor på denne stranden i Hellas, er den eneste gruppen som finnes i Europa. Filmens historie viser spennende bilder av to kameleoner fra første gang de dukker opp i sanden som små og sårbare skapninger, gjennom et helt liv, til de dør.

Svømmende kameleoner og ydmykelse
Filmen viser adferd som aldri før har vært dokumentert hos kameleonene, for eksempel at noen kameleoner kan svømme, eller hvordan den mannlige kameleonen insisterende ydmyker en annen kameleonkompis.

Kameleonen er et meget spesielt dyr med høyt utviklede egenskaper som ikke ligner andre dyrs. Den har roterende øyne og en lang, klebrig og lynhurtig tunge, samt den særpregede evnen til å skifte farge på få sekunder.

Truende farer
Det å bo i et naturområde som er preget av økende tursime er ikke uten risiko for kameleonen. Den har naturlige fiender som slanger, fugler, skorpioner og et klima som truer med lave vintertemperaturer og ødeleggende sandstormer. Den største faren er likevel den konstante konfrontasjonen med mennesker og deres levesett. Menneskenes forsøpling tiltrekker seg rotter til området, hunder på luftetur, biler som larmer og støyer – ikke minst er kameleoner en ettertraktet vare for tyver.

Det er ingen tvil om at en økologisk kamp pågår rundt vår lille stjerne. Naturvoktere, biologer og frivillige fra mange land jobber aktivt for å beskytte og tilrettelegge for at kameleonen kan fortsette å leve sitt stille liv, men spesielt redebyggingen og hekkingen i sanden er utsatt.

Kameleonens blikk
Kameleon-stranden er en unik naturbiografi om livet til en liten og fascinerende skapning. Filmen er laget uten intervjuer, mennesket har en sekundær rolle, og fortellerblikket er lagt til dyrets eget perspektiv. Vi følger magiske øyeblikk i kameleonenes liv og den fortvilte kampen de kjemper mot en stor og hurtigutviklende verden. Filmen passer for hele familien.

Dansk naturdokumentar
Produsert av Loke Film (2008)
Regi: Adam Schmedes
Originaltittel: Chameleon beach/Kamæleonernes strand
Pressekontakt: anja.nylund.hagen@nrk.no, tlf 23 04 40 79
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900