Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. januar 2001 kl 20.00 Barmeny

Barmeny (ttv)

NRK1 torsdag 11. januar kl 20.00
Barmeny

Paté på menyen

Pateer er velsmakende og praktisk selskapsmat som stekes i form og gjerne spises kalde. I kveld forteller Lars Barmen hva paté egentlig er. Han gir deg grunnoppskriften samt krydderblanding og portvinsgelé til en herlig paté.

Oppskrifter:

Dag 1:
1 paté (ca. 10 porsjoner)

Deig til patékledning:
450 g hvetemel
225 g smør
1 ts salt
1 egg
4-5 ss vann

Ha alt i en mixer og kjør til deigen samler seg til en klump. Pakk den i plast og oppbevar den kaldt.

Krydderblanding til paté:
2 ts sellerisalt
2 ts hvitløkspulver
2 ts malt hvit pepper
2 ts oregano
3 ts salt

Bland alt og oppbevar i en lufttett boks.

Basis oppskrift paté:
400 g spekk
200 g svinekjøtt
400 g kjøtt av hovedråvare, vilt, kalv, lam, kylling etc. (eventuelt filet av samme hovedråvare)
1 liten kvast rosmarin
2 ss frisk timian
4 ss rødvinseddik
5 ss pistasjnøtter

Fjern alle sener og hinner på kjøttet. Skjær alt i grove terninger bortsett fra fileten, den brunes lett i en stekepanne. Legg alt i en dyp form. Tilsett krydderblandingen, rosmarin, timian og eddiken. Dekk til med plast og la den stå kaldt natten over.


Dag 2:
Kjevle ut deigen til omlag 3 mm tykkelse og kle en patéform eller brødform med deigen. Dekk med plast og sett den kaldt.

Kjør det marinerte kjøttet, bortsett fra fileten, på en kjøttkvern med grov skive. Ha blandingen over i mikser og kjør den i 10-15 sekunder. Tilsett pistasier. Smak til farsen med salt og pepper. Fyll halvparten av farsen i patéformen, legg i fileten, og fyll opp med farse. Brett inn kanten av patédeigen.

Legg et lag med patédeig på toppen, skjær et luftehull på toppen og pynt med resten av deigen. Pensle med et sammenpisket egg og bak i ovn på 150 grader i 1 time og 10 minutter. Sjekk temperaturen med et termometer. Det ideelle er 60 grader. Avkjøl pateen.

Portvingelé:
4 pl gelatin
3 dl portvin

Legg gelatin i bløt i kaldt vann. Varm opp portvinen til 70 grader og løs opp gelatin i vinen. Hell geleen opp i luftehullet på pateen til den ikke absorberer mer. Oppbevar pateen og resten av geleen kaldt til neste dag.

Dag 3:
Finhakk resten av portvingeleen og ha den i en skål. Tilsett 2 ss kaldt vann og rør godt om.
Løsne pateen og flytt den over på en skjærefjøl. Skjær 1,5 cm tykke skiver og server på tallerkener med portvingelé og eventuelt salat rundt.

NRK1 torsdag kl 20.00

Egenprodusert fra Faktaavdelingen
Programleder: Lars Barmen
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
Lars Barmen har velsmakende patéer på menyen i kveldens utgave av Barmeny. (Foto: Anne Liv Ekroll).