Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. november 2006 kl 17.00 Kvitt eller dobbelt

Møter Mandela-ekspert

Nadia og Christian foran den karakteristiske
Nadia og Christian foran den karakteristiske "boksen". Kommer deltakerne helt dit, kan de vinne opp til 48 000 kroner. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Andreas Noer er bare 12 år, men har allerede imponerende kunnskaper om Nelson Mandela. Så mye vet han om ANC-lederen, presidenten, fangen og landsfaderen at læreren syntes han burde melde seg på til Kvitt eller dobbelt.

Andreas’ interesse for Nelson Mandela startet for tre år siden da han skulle skrive en oppgave om "mitt forbilde" på skolen. Andreas mor gav ham en bok om Mandela, og siden har han lest hele 15 bøker om frihetsforkjemperen. Andreas kan stort sett hele apartheid-historien tilbake til 1652, men det er Nelson Mandela som er hans spesialfelt.

Så mye kunnskap har den unge gutten om emnet at det var yndlingslæreren som meldte ham på til "Kvitt eller dobbelt". Derfor har Andreas også brukt mange friminutt og ledig tid på å pugge årstall og viktige hendelser. Selv håper han å nå så langt at han får råd til å reise til Sør- Afrika. Der vil han besøke Robben Island og andre steder Mandela har vært.

Fagdommer i dette tema er Aud Lise Norheim.

Om programmet
I 12 programmer høsten 2006 møter vi unge mennesker under 18 år som er lidenskapelig opptatt av noe eller noen. Hver kandidat starter på 1 500 kroner og dobler deretter premien til summen utgjør 48 000 kroner.

Nadia Hasnaoui er programleder i studio, med god hjelp fra Christian Strand på "bakrommet". For mens Nadia spør ut kandidatene, er det Christian som følger familie og venners reaksjoner på sidelinjen.

Hvert emne har en fagdommer, og i tillegg er Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, hoveddommer. Hun vil sørge for at konkurransen går riktig og rettferdig for seg.

Høstens tema spenner vidt, fra Vinter-OL og The Simpsons til moderne fysikk og europeisk geografi, for å nevne noe. Til sammen var det 1 400 som meldte sin interesse for å delta i spørreprogrammet.

Kvitt eller dobbelt ble første gang sendt i 1961 og er blant NRKs mest kjente produksjoner. Programmet har vært sendt åtte ganger tidligere, den siste runden så sent som i 1994. Da var Knut Bjørnsen programleder.

Egenprodusert underholdning (2006)
Programledere: Nadia Hasnaoui og Christian Strand
Hoveddommer: Merete Smith
Prosjektleder: Gitte Calmeyer
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80

TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)