Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. august 2004 kl 20.25 Faktor: Mot framtida

Kjemper mot konkurranseutsetting

Kjell Kaarvaag (til venstre) og Odd Sømme er for dyre i drift for Stavanger kommune. (Foto: Egil Bowitz)
Kjell Kaarvaag (til venstre) og Odd Sømme er for dyre i drift for Stavanger kommune. (Foto: Egil Bowitz)
Konkurranseutsetting truer jobben til tusenvis av offentlig ansatte. Faktor har fulgt to søppelkjørere fra Stavanger som kjenner truslene på kroppen i hverdagen, og som kjemper for å beholde arbeidsplassene sine i framtida.

- Det er viktig for meg å få jobbe og vise at det er bruk for meg. Det forstår visst ikke politikerne som vil konkurranseutsette uansett hva det vil koste, sier renovatør Odd Sømme. Han er 46 år gammel og har jobbet i kommunen i 30 år.

Dyktige, men for dyre
Stavanger Renovasjon er vurdert som et av landets mest effektive renovasjonsselskaper. Likevel vil det borgerlige flertallet i kommunen konkurranseutsette søppeltømming. Vedtaket er ennå ikke fattet, og renovatørene gjør alt de kan for å påvirke beslutningen slik at de får beholde sine kommunale jobber.

– Vi er dyktige i jobben, men for dyre i konkurranse med privatansatte som verken har pensjonsordninger eller tarifflønn, sier renovatør Kjell Kaarvaag som kjører sammen med Odd. Kjell er leder for om lag tusen medlemmer i Fagforbundets seksjon for teknisk- og samferdsel i Stavanger.

Utrygg hverdag
De hadde en tøff, men trygg jobb. Nå er jobben blitt enda tøffere og utrygg. Hverdagen blir mye tyngre når du skal bære med deg uro og redsel for å bli arbeidsledig, sier Odd. Han er redd det blir vanskelig for ham som snart er 50 år å få en ny jobb.

Men de 70 renovatørene i Stavanger Renovasjon har ikke gitt opp kampen for å beholde jobbene. De har gått med på å øke arbeidsinnsatsen med 20 prosent, det vil si at de må tømme 120 flere spann hver dag. Det blir lange og travle dager, uten mat eller pauser. De deltar aktivt i den politiske debatten, og stiller mannsterke opp i Bystyret når deres saker er oppe til debatt. Under valgkampen delte renovatørene ut løpesedler og ba folk om å stemme på partier som var mot konkurranseutsetting. Det likte både arbeidsgiver og ordføreren dårlig. Selv om de borgerlige partiene beholdt makten etter valget, fortsetter renovatørene sin kamp med stadig nye og overraskende utspill.

Faktor gir et rått og røft møte med tøffe karer i en tøff tid. Å leve med angsten for å bli skjøvet ut av arbeidslivet fordi man vil beholde pensjonsordning og tarifflønn, krever sin mann. – Vi har fulgt dem i et år, et langt, turbulent og knallhardt år, sier programskaper Bitte Vatvedt.

Programmet er sendt tidligere.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Bitte Vatvedt
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside