Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. oktober 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Sigfred og Ragnar og de sju strauman

Ut i naturen: Sigfred og Ragnar og de sj


NRK1 tirsdag 24. oktober kl 19.30
Ut i naturen: Sigfred og Ragnar og de sju strauman

Mennene mot strømmen

For 20 år siden kom en ung vestlending helt tilfeldig til Skutvik i Hamarøy. Han var på fotojakt etter havørn. Like tilfeldig skulle han komme til å knytte evig vennskap med to eldre herrer som bodde på hver sin øy i dette vakre arkipelag - Ragnar på Husøya og Sigfred på Storøya.

Unggutten Helge Haukeland kjøpte videokamera i 1993 og begynte å samle materiale samme år. Han har fulgt de to i deres daglige tilværelse. Sammen med NRKs Leif-Erik Michaelsen i Bodø har Haukeland laget dette nære og varme dobbeltportrettet av Sigfred og Ragnar og deres liv i pakt med naturen.

81 år gamle Sigfred på Storøya er ærfuglens beskytter. Han venter med lengsel på fuglene, bygger hus og rede, og forsøker med alle midler å beskytte de små krypene mot farer som ørn, mink og rev.

86 år gamle Ragnar på Husøya dyrker fortsatt jorda og steller sine får. De to øyboerne lever i en annen tid. Her er lite av dagens teknologi, den vi andre tar for gitt.

Selvhjulpne
Utenfor øyene strømmer havet forbi. Det som skal inn i den store fjorden - og ut igjen til storhavet. Her finner de to mat - et spiskammer - har du båt og bruk er du berget. De sju strømmene går med opp til 21 knops fart - så det er ikke for alle å begi seg ut i dette farvannet.

De to er selvhjulpne på alle vis. De hjelper hverandre og deler gleder og forundring over de enestående bildene som naturen omkring de to stadig viser fram. De to representerer en epoke som går mot slutten. Øyene som en gang var befolket blir ensomme når de to blir borte. En særegen kultur forsvinner og landet blir noe fattigere.

Programmet \"Sigfred og Ragnar og de sju strauman\" ble vist under naturfilmfestivalen Wildlife Europe i Sundsvall i Sverige sist vinter. Nå i høst skal programmet vises under naturfilmens \"Oscar\", Wildscreen i Bristol i England, opplyser Hans Chr. Alsvik.

NRK1 tirsdag kl 19.30
Tidligere sendt 28.5.98

Naturprogram fra NRK Nordland (1998)
Ved Leif-Erik Michaelsen og Helge Haukeland
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)
Ut i naturens hjemmeside: http://www.nrk.no/viten/nyheter/index-utinaturen.html

Bilder
1. Ragnar (t.v.) og Sigfred har havet som sitt spiskammer. (Foto: Helge Haukeland)
2. De er selvhjulpne med det meste. Her er det Sigfred som klipper Ragnar. (Foto: Helge Haukeland)