Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. september 2006 kl 19.55 Kaoskontroll

Kabelkaos på Kolbotn

Kaoskontroll: Kjelleren til Pål og Christine før Kaoskontroll har hjulpet dem med ryddingen. (Foto: Monster AS)
Kaoskontroll: Kjelleren til Pål og Christine før Kaoskontroll har hjulpet dem med ryddingen. (Foto: Monster AS)
Pål og Christine bor i et hus på Kolbotn. Huset har en kjeller, men den er ikke noe sted for mennesker – overfylt som den er av Påls elektriske effekter, både brukelige og ubrukelige. Nå mener Christine at nok er nok.

Folk samler på så mangt. Det er vel ikke overraskende at det finnes noen som synes elektrisk utstyr, det være seg ledninger i metervis, utgåtte mobiltelefoner, gamle kretskort eller radioer fra diverse tidsepoker, kan være kjekt å ha. Ulempen er at det tar plass, etter hvert veldig mye plass. Faktisk hele kjelleren.

Gissel i Kuwait
Pål og Christine møtte hverandre i Bagdad på 1980-tallet. Han jobbet da i Ericsson, mens hun var sykepleier på et militærsykehus. De flyttet sammen i Oslo, men i 1990 ble Pål igjen sendt til Midt-Østen av sin arbeidsgiver. Uheldigvis var han i Kuwait da Irak invaderte, og familien hadde en del trøbbel med å komme seg ut. Pål måtte være der lenger enn dem. Det var kanskje da han kjøpte det persiske teppet som nå igjen kommer for dagen etter at kjelleren er ryddet?

Om serien
I 10 programmer får folk hjelp med å få orden på hjemmet. Hver uke tømmes et nytt hjem. Alle deltakerens eiendeler ryddes ut, og plasseres i hagen. I løpet av to dager må de bestemme seg for hva de beholde og hva de vil kvitte seg med. Samtidig som sorteringen pågår, rykker Kenneth Kolberg og hans oppussingsteam inn, og pusser opp de aktuelle rommene.

Kaoskontroll er mer enn et oppryddingsprogram. Gjennom ryddeprosessen dukker det opp gjenstander som bringer fram minner hos de medvirkende. En pjuskete teddybjørn, gamle fotografier eller en samling servietter – ting som tilsynelatende er verdiløse, men som har stor affeksjonsverdi. Disse tingene brukes aktivt i programmet for å fortelle historien til menneskene som besøkes. Kanskje de har mistet noen de er glad i og ikke klarer å kvitte seg med tingene som minner om den avdøde? Kanskje man er av den typen som sparer på alt "i tilfelle rottefelle", eller hva om man flytter inn til noen som allerede "har alt"? Skal man da ha dobbelt av alt, eller ta et oppgjør med fortiden?

Det er ikke alltid lett å ta en storopprydding – ofte er de tingene vi ikke har bruk for de vi holder mest av. Men dersom man tør å ta skrittet fullt ut, og ta en skikkelig opprydding, vil man kunne få en ny, ryddig start, både mentalt og fysisk.

Underholdningsprogram produsert av Monster Entertainment AS
Programleder: Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Jon Peder Olrud, Monster, tlf: 92 68 88 45
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer