Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. februar 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Tøffinger i vinterkulda

Elisabeth Nygaard, Mari Cecilie Aae, Tommy Finborud, Knut Monsen og Kari Toft hygger seg rundt bålet (Foto: Benjamin Hjort, NRK)
Elisabeth Nygaard, Mari Cecilie Aae, Tommy Finborud, Knut Monsen og Kari Toft hygger seg rundt bålet (Foto: Benjamin Hjort, NRK)
Tre 8. klassinger ble med Ut i naturen for å prøve seg et døgn ute i vinterkulda. Vil de lengte hjem eller finne ut at det er et eventyr der ute? Programleder Kari Toft tar utfordringen sammen med ungdommene.

Vi bor i et land med lange vintrer, men vet vi nordmenn i dag hvordan vi skal klare oss i kulda? De fleste av oss beveger seg ikke langt unna panelovner og elektriske komfyrer. Vi lever i tempererte soner året rundt. Det vil si at vi slipper unna mye ubehag. Men det betyr også at vi går glipp av store opplevelser.

De tre 8. klassingene Tommy, Mari og Elisabeth var sporty nok til å prøve seg på en telttur i snø og kulde. En natt under en tynn teltduk kan bli svært ubehagelig dersom en ikke vet hvordan en best skal innrette seg.

Hva er lurt å ta med i sekken av mat og utstyr, hvordan tenne bål – og ikke minst, hvordan setter en opp et telt midt ute i snøen?

Den aller tøffeste
Det er mange dyr som bukker under i løpet av en kald og krevende vinter. Men én ting er å klare å berge seg gjennom den ubarmhjertige årstiden. En annen ting er å gi nytt liv midt i den strengeste perioden. Grankorsnebben er en tøffing som klekker de fleste ungene sine i februar-mars. Det virker som komplett galskap, men det har selvfølgelig sine fordeler. Det er da tilgangen på konglefrø er best. Også reporter Hanne Cecilia Aass skal ut å gjøre noe som virker som galskap. Hun skal tisse i snøen for å lokke tøffingen til seg.

Hardføre Vestlandet
Mens programleder Kari Toft overnatter ute i mange kuldegrader på Østlandet, påstår Monika Blikås at det er vestlendingene som er mest hardføre. Hun får medhold fra botanikken.

Plantene på Vestlandet er tilpasset svingninger i temperaturen gjennom vinteren, mens plantene på Østlandet er mer avhengig av en stabil kuldeperiode. Det betyr at planter som lever på Vestlandet, klarer de klimatiske svingningene vi nå opplever på en bedre måte enn planter som lever på Østlandet.

Program produsert av Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no