Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. februar 2001 kl 22.40 Fakta på lørdag: Indias latterklubber

Fakta på lørdag: Indias latterklubber (t

NRK1 lørdag 17. februar kl 22.40
Fakta på lørdag: Indias latterklubber

Helsebringende latterkrampe

Med stor tro på at latter er bra for helsen, startet den indiske legen Madan Kataria verdens første latterklubb i India for ti år siden. I dag finnes det 300 latterklubber i landet, og ideen har spredt seg til mange land i den vestlige verden. Kveldens Fakta på lørdag gir oss et fornøyelig portrett av en gruppe latterkamerater som møtes i klubben på jakt etter et godt og humørfylt liv.

Madan Kataria er foregangsmannen for den nasjonale indiske latterbevegelsen. Han mener at mange i India har lite å glede seg over etter to århundreder under britisk styre, med stor utenlandsgjeld, mye fattigdom og økende forslumming.

- Derfor er det få som trenger latteren mer en inderne, fastslår Kataria, som i programmet ikke legger skjul på at han og latterkameratene i starten ble sett på som noen tullinger, som lo av nærmest ingenting.

Humor kan læres
Latterguruen er overbevist om at humoristisk sans kan læres og utvikles. I klubbene møtes høyst ulike mennesker av begge kjønn og forskjellig alder. Gjennom ulike latterteknikker får klubbmedlemmene et mer humoristisk syn på livet.

For latter gjør underverker for helsen. Undersøkelser viser at en god latter styrker immunforsvaret og gjør at en tåler smerter og stress bedre. Humor beskytter mot skadene negative følelser som stress, sinne og depresjon kan påføre.

Starter dagen med latterkrampe
Og latteren i klubbene har utvilsomt smittet over på arbeidslivet. 40.000 indere starter arbeidsdagen med 20 minutters latterkrampe. Flere indiske bedrifter har nemlig innført latterseanser for sine ansatte hver morgen, noe som har ført til at sykefraværet har gått kraftig ned.

Også her i landet kan vi lære å le. Norske Franciska Munck, som er utdannet latterinstruktør fra India, tilbyr bedrifter latterkurs gjennom selskapet Liv og Lyst.

NRK1 lørdag kl 22.40

Britisk dokumentar
Originaltittel: The Laughing Club of India
Regi: Mira Nair
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunillla.gaarder@nrk.no

Bilde
1. Det indiske folk ler som aldri før. De siste ti årene er det etablert om lag 300 latterklubber i India.