Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. mars 1999 kl 22.00 Mandagsfilm: Leve blant løver

Mandagsfilm: Leve blant løver (ttv)


NRK1 mandag 29. mars kl 22.00
Mandagsfilm: Leve blant løver

Tapperhet, livsglede, smerte og død

NRK1 viser i kveld Sigve Endresens kritikerroste, nære og sterke dokumentarfilm \"Leve blant løver\". Filmen følger tre unge kreftpasienter gjennom gleder, sorger, håp og fortvilelse - hjemme, på legekontoret, på Radiumhospitalet, på fest, på turer og i diskusjoner.
\"Filmen er en skjellsettende, gripende, usminket, innsiktsgivende og dypt solidarisk rapport fra en gruppe ungdommer som skal dø. Men det er ikke først og fremst en film om å dø. Det er en film om å leve! Den er en hyllest til livet\", skrev VGs anmelder da filmen hadde premiere i april i fjor.
Regissøren har klart å komme under huden på mennesker i vonde og vanskelige situasjoner.

Viljen til å leve
Det handler om viljen til å leve og å faktisk gjøre det under bitre omstendigheter. Vi er med i kreftsykdommens ulike faser med sorgbearbeidelse og en hardt tilkjempet optimisme. De kreftsyke ungdommene deler sine tyngste stunder med seerne. Vi følger også venner og venninner av hovedpersonene og får ta del i deres innerste tanker og følelser.
Tittelen \"Leve blant løver\" henspeiler på en scene fra Karen Blixens roman \"Min afrikanske farm\", der hun beskriver en episode hvor flere okser er blitt drept av løver, og hvor forpakteren foreslår at de skal forgifte de døde oksene. Når løven kommer for å spise byttet, vil den dø av det forgiftede kjøttet. Da sier Blixen: - Det er ikke slik man dreper løver - de skal skytes. Den lever fritt som kan dø. Så går hun på løvejakt.

Tror vi er udødelige
De fleste tror at de er udødelige. Derfor blir spørsmål om hva som er viktig i livet utsatt til senere. Derfor er det heller ikke så merkelig når kreftpasienter sier at den beste tiden i livet var etter at de fikk kreft. Den dagen man får dødsdommen, lærer man å ta livet på alvor...
- Dette er kanskje den dristigste filmen jeg har laget, sier regissør Sigve Endresen om \"Leve blant løver\". - Når man følger med personene slik jeg gjør i denne filmen, går man lenger enn man egentlig tror, forteller filmskaperen som alltid har mennesket i senttrum i sine filmer.
Filmen har fått flere priser, blant annet den nordiske Panoramaprisen i 1998 for beste dokumentarfilm og Aamot-statuetten som deles ut av Kommunale Kinomatografers Landsforbund.
Sigve Endresen (45) har lang erfaring som produsent og regissør av dokumentarfilmer. Han er særlig kjent for suksessfilmene \"Store gutter gråter ikke\" og \"For harde livet\".
NRK1 mandag kl 22.00

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Ingunn (27) er en av de tre unge kreftpasientene vi følger i dokumentarfilmen \"Leve blant løver\". På bildet gleder hun seg over venninnen som prøver brudekjolen.

Norsk dokumentarfilm fra Motlys
Regi: Sigve Endresen
Musikk: Knut Reiersrud/Reidar Skår
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123