Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. november 2008 kl 23.15 Bleak House

Spennende Dickens-drama

Gillian Anderson spiller en av hovedrollen som overklassefruen Lady Dedlock. (Foto: BBC)
Gillian Anderson spiller en av hovedrollen som overklassefruen Lady Dedlock. (Foto: BBC)
Bleak House, produsert av BBC etter en roman av Charles Dickens, sendes på NRK1 fra tirsdag 25. november. En tvist om forvaltningen av en stiftelse trekker ut i generasjoner og involverer en rekke fargerike personer. Tvisten byr også på sitrende spenning kombinert med flere intrikate kjærlighetshistorier.

Med "Bleak House" ønsket Charles Dickens å latterliggjøre Storbritannias "meningsløse juridiske system", belyst gjennom den fiktive saken Jarndyce og Jarndyce fra 1852. Serien ble nylig sendt på BBC i England og høstet strålende kritikker og gode seertall.

Mørke hemmeligheter og famøs rettssak
Selve historien utspiller seg i det viktorianske London og på Bleak House, et stykke utenfor hovedstaden. Vi møter den kjølig vakre aristokraten Lady Dedlock, som bærer på en mørk hemmelighet, og den nådeløse advokaten Tulkinghorn, som vil gjøre alt for å avsløre den. Vi møter også den omsorgsfulle patriarken John Jarndyce, verge for tre unge mennesker og med en komplisert fortid.

Hver på sin måte er de alle innblandet i den famøse rettsaken Jarndyce og Jarndyce. Det er de ikke alene om. For sakens kjerne er nemlig at flere kan bli ufattelig rike om det noen gang blir fattet en avgjørelse...

Første episode
Foreldreløse Esther Summerson blir brakt for retten av Jarndyces advokat, og møter myndlingene Richard Carstone og Ada Clare for første gang. Alle tre er på hver sin måte involvert i den eviglange saken. Jarndyce forbarmer seg over dem og lar alle tre få flytte inn hos ham på Bleak House.

Før avreise møter de flere andre som er involvert i den beryktede rettsaken:
Den eksentriske Miss Flite, den forfyllede handelsmannen Krook og deres mystiske leieboer Nemo er blant disse. Nemo skriver lovtekster som levebrød, men faller stadig for fristelsen til å misbruke opium på fritiden. Når Esther møter ham for første gang, får hun en sterk følelse av gjenkjennelse.

Samtidig, på et annet sted, får den vakre Lady Dedlock snudd sitt vellykkede liv på hodet. Ektemannens advokat, Tulkinghorn, har nemlig fått snusen i en godt bevart hemmelighet fra hennes fortid. Et brev med en ukjent avsender blir Tulkinghorns viktigste spor. Og Tulkinghorns undersøkelser fører ham til Londons mørke underverden. Her finner han Nemo død.

Fagkyndige mener dødsfallet skyldes en overdose opium, noe Tulkinghorn ikke vil slå seg til ro med. Samtidig finner Krook en bunke brev blant Nemos eiendeler. Selv om han ikke kan lese, føler han på seg at det dreier seg om kjærlighetsbrev...

På Bleak House oppstår det varme følelser mellom Ada og Richard. Sistnevnte har bestemt seg for å studere medisin, noe som bringer de tre unge menneskene i kontakt med doktor Allan Woodcourt. Woodcourt og Esther blir umiddelbart betatt av hverandre.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dramaserie (2005)
Originaltittel: Bleak House
Produsert av: BBC
Med: Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, Gillian Anderson, Patrick Kennedy, Carey Mulligan, Nathaniel Parker, Timothy West, Charles Dance, Johnny Vegas m. fl.
Pressekontakt: Hans T. Wiig, 23 04 96 23


LENKER
  • Les mer