Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. januar 2000 kl 19.30 Alternativ medisin

Alternativ medisin (t)

NRK2 tirsdag 18. januar kl 19.30
Alternativ medisin (19:20)

Hvorfor virker lurepiller?

Når forskere lager blindforsøk med legemidler og gir halvparten av forsøkpersonene en uvirksom kalktablett eller sukkerpille, sier fra 30 til 50 prosent at de blir bedre. Dette kalles placeboeffekten.

I \"Alternativ medisin\" i kveld ser vi nærmere på dette fenomenet. Hvorfor virker lurepillene? Leger har ikke tatt dette fenomenet på alvor, men kun betraktet det som forstyrrende støy i forskningen.
I kveldens program blir vi også med far og sønn til legen. Dette er ikke noe vanlig legebesøk. Jesper og Ask Koppel har nemlig en avtale med naturlege Hansi Schansky i Hillerød. De vil ha gjennomført en helsesjekk. Det skjer ved hjelp av en irisanalyse. Virker det?

Menns helse
Det står ikke spesielt godt til med danske menns helse. Redaksjonen har derfor sendt tre velfødde menn med for høyt blodtrykk og kolesterolinnhold på kur på Skodsborg Kurcenter i sju uker. En ny rapport om hvordan det går, kommer i kveldens \"Alternativ medisin\".

Brobygger
Redaksjonen har også snakket med den amerikanske legen Andrew Weil som er utdannet ved Harvard og en varm forsvarer for alternativ medisin i USA. Han har skrevet utallige bøker med gode råd om naturmedisin og alternative behandlingsformer. Dessuten har han stiftet Center for Integrative Medicine i Arizona i håp om å kunne bygge bro mellom den alternative og den legevitenskapelige verden.

Råd for migrene
Den danske biopat og urteterapeut Henrik Dilling gir gode råd om hvordan man på naturlig måte kan få bukt med en rekke problemer. Denne gangen er det råd for dem som sliter med migrene.

Om serien
\"Alternativ medisin\" er en ny dansk serie om naturmedisin og alternative behandlingsformer. Med gode råd, fakta og personlige erfaringer vil behandlere, leger og pasienter fortelle sine historier om hvordan alternativ medisin og nye behandlingsformer har forandret deres liv.
Alternativ medisin ser også på tilbudet av såkalte naturlegemidler og bringer de siste forskningsresultatene.
Redaksjonen bak programserien består av journalistene Lotte Hveisel, Lisbeth Kolind og Lars Henrik Lundsgaard. Redaktør er Maria Cuculiza.

NRK2 tirsdag kl 19.30


Dokumentarserie - innkjøpt
Produsert av Danmarks Radio/DR2
Originaltittel: Alternativ sunnhet - et program om sundhet
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41