Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. september 2006 kl 20.05 Egypt

Hva hieroglyfene skjulte

De egyptiske hieroglyfene var lenge en gåte. Det skulle bli en ung franskmann som fant nøkkelen (Foto: BBC)
De egyptiske hieroglyfene var lenge en gåte. Det skulle bli en ung franskmann som fant nøkkelen (Foto: BBC)
Den unge franskmannen Jean Francois Champollion fant nøkkelen til de egyptiske hieroglyfene ved hjelp av språket. Hans arbeid betydde alt for senere forskere når det gjaldt å forstå Egypts historie og de gamle egypteres kultur.

Kirken var imidlertid urolig over hva unge Champollion kunne finne ut. På 1800-tallet var alt som sto i Bibelen ansett for å være historisk korrekt, og den store floden med Noahs ark var datert til å ha funnet sted i år 2.349 f. Kr. Før den tid var alt liv på jorden utslettet. Champollion fant ganske riktig ut at de gamle egypterne levde i beste velgående på den tiden kirken hevdet at den store flodbølgen utslettet alt liv. Men denne kunnskapen holdt han for seg selv så lenge han levde.

Interessen for egyptiske antikviteter var stor i Europa, og Champollion ble sendt til Italia for å finne samleobjekter for den franske kongen. Det gikk gjetord om kunnskapen til den unge franskmannen – helt inn i Vatikanets irrganger. Arbeidsforholdene for Champollion var bedre i Italia enn i hjemlandet Frankrike, og endelig så han en mulighet til å komme til Egypt.

Her så han for første gang de mektige pyramidene, arkitektoniske mesterverk som det må ha tatt 20 år å bygge. Men hvorfor ble de bygget? Champollion fant svaret, men han betalte en høy pris for sine oppdagelser. Han hadde en skrantende helse, og etter den strabasiøse reisen i Egypt døde han.

Om serien
BBC har laget denne dramadokumentaren i seks episoder som tar for seg det gamle Egypt, og mennesker som er blitt fascinert og inspirert av både historiene og oppdagelsene. De to første programmene handler om den britiske arkeologen Howard Carter, og jakten på Tuthankhamuns grav.

I program tre og fire møter vi eventyreren og vanningeniøren Giovanni Belzoni som etter hvert fant gravplassene både til Ramses II og Seti I, for øvrig den fineste og best bevarte graven som er funnet i "Kongenes dal".

I program fem og seks handler det om arbeidet med å tyde skirifttegnene som fantes overalt. Hvilke hemmeligheter skjulte det seg bak hieroglyfene?

Alle programmene har tilbakeblikk på Egypts historie. Konger, dronninger og vanlige folk blir levendegjort for oss.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dramadokumentar, produsert av BBC
Med bl.a. Elliott Cowan (Jean Francois Champollion)
Regi: Ferdinand Fairfax
Norsk kommentar: Frode Stang
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78