Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. september 2007 kl 19.30 Å dykke med haier

Nært møte med farlig hai

Å dykke med haier: Tanya Streeter kommer veldig nær farlig hai i kveldens program. (Foto: BBC)
Å dykke med haier: Tanya Streeter kommer veldig nær farlig hai i kveldens program. (Foto: BBC)
Etter å ha svømt blant medgjørlige haier på Maldivene er Tanya Streeter i kveld klar for nye og større utfordringer. Turen går til Bahamas hvor hun har bestemt seg for å møte tigerhaien – ansikt til ansikt.

På Maldivene dykket Tanya uten dykkerutstyr for å gli lettere inn blant havets skapninger. Men denne gangen vil til og med Tanya, verdensmester i fridykking, benytte seg av dykkerutstyret. Dessuten ifører hun seg standard dykkerdrakt. Årsaken er at haiene på Bahamas er langt farligere enn på Maldivene og jakter på sitt bytte når de er i vannskorpen for å få luft. Og som fridykker må Tanya nødvendigvis hente seg inn med oksygen innimellom. Så dykkerutstyret blir brukt for å unngå "misforståelser" som hun selv kaller det.

På Bahamas lever det 35 haiarter. Tanya går grundig til verks og starter sin ekspedisjon med de minste haiene som bare blir opptil 3 meter. Ofte opptrer haier i grupper på 20 – 30 stykker og på et tidspunkt er dette nok til at Tanya igjen blir grepet av den samme angsten hun har hatt før.

Men, den ambisiøse fridykkeren gir seg ikke, og bestemmer seg for å møte den livsfarlige tigerhaien på nært hold. Dette er den største haien i havet og den kan bli opptil 6 meter lang.

Om serien:
Britiske Tanya Streeter (33) er verdensmester i fridykking og kan holde pusten inntil seks minutter og 17 sekunder under vann. Hun dykker også uten noe form for utstyr til dybder få andre våger – selv med lufttank.
I 2002 ble hun sågar kåret av amerikanske "Sports Illustrated" som "Verdens mest perfekte atlet". Med andre ord – en idrettsutøver av de helt sjeldne.

Men Tanya har en svakhet, hun er nemlig livredd for haier. Og i hennes tilfelle kan denne skrekken vise seg å være katastrofal. Adrenalinet kroppen produserer som respons på redsel får oss til å bruke opp oksygen fortere. Og når du er under vann på mer enn 150 meters dybde, er hvert milligram av oksygen livsviktig. Så, for å overvinne haiskrekken, bestemte Tanya seg for å våge seg så nær innpå dem som mulig.

I dokumentaren "Å dykke med haier" følger vi Tanya i to faser. Sist torsdag fulgte vi henne til Maldivene der Tanya dykket med såkalte "vennlige haier". I kveld går turen til Bahamas der langt farligere haiarter holder til.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produsert av: BBC
Originaltittel: Shark Therapy – Scary Sharks
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no