Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. august 2002 kl 22.45 Miljø over alle grenser

Dansk bistand i Malaysias regnskog

Oljepalmeplantasjene i Malaysia forurenser og fortrenger regnskogen. (Foto: DR)
Oljepalmeplantasjene i Malaysia forurenser og fortrenger regnskogen. (Foto: DR)
Oljepalmeplantasjene strekker seg så langt øyet rekker. Sammen med gummitre-plantasjene er de i ferd med å fortrenge regnskogens storslåtte variasjon av plante- og dyrearter i Malaysia.

Industrialiseringen av Malaysia skjer med sjumilssteg. Omsetningen av palmeolje, gummi og tropiske tresorter er med på å gi malaysierne en høyere levestandard. Men den raske industrielle utviklingen går også ut over miljøet. Danmark har i noen år gjort en innsats for Malaysias miljø.

Forurensende plantasjer
Danskene er engasjert i tiltak for å utnytte avfallet fra palmeoljeindustrien. Dette er en sterkt forurensende industri. I programmet får vi en innføring i et dansk-malaysisk samarbeidsprosjekt for å utvikle en teknologi som skal gjøre denne industrien mindre forurensende.

Naturreservater
Krau Wildlife Reserve er et av Malaysias største naturreservater. Der møter vi danske Kim Worm Sørensen, oppvokst i Malaysia som sønn av en palmeoljeingeniør. Han kjenner regnskogen bedre enn de fleste og arbeider med en forvaltningsplan for reservatet.

I Tasek Bera har organisasjonen Wetlands International med dansk støtte utarbeidet en forvaltningsplan for Malaysias første fredete våtområde. Et viktig element er at forvaltningen av området skal styrkes gjennom lokalbefolkningens deltakelse i den.

Om serien
Danmark er blant de land som yter mest i miljøbistand til utviklingslandene. Serien ”Miljø over alle grenser” gir innblikk i en rekke danske prosjekter i Sør-Afrika, Thailand og Malaysia.

Utvekslingsserie i fire deler
Originaltittel: Miljø over grænser
Produsent: DR
Pressekontakt Nr Type Justering Beskrivelse Tittel Handling
Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Oljepalmeplantasjene i Malaysia forurenser og fortrenger regnskogen. (Foto: DR)