Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. juni 2005 kl 20.00 Livets reise: På vingene

Opp i luften

Møt pterosaurus, de første fuglene. Programleder Steve Leonard har ved hjelp av dataanimasjon foretatt en reise i tid. (Foto: BBC Worldwide)
Møt pterosaurus, de første fuglene. Programleder Steve Leonard har ved hjelp av dataanimasjon foretatt en reise i tid. (Foto: BBC Worldwide)
Det tok ikke lang tid (alt er relativt) før livet lettet fra landjorda og opp i luften. I kveldens program spenner vi sikkerhetsbeltene og retter stolryggen når vi ser på livets mangfold i de høyere sfærer.

Sannsynligvis var steinfluer, insekter som levde i vann, de første som utviklet vinger. Disse vingene var imidlertid ikke ment til å fly med, men til seiling like over vannflaten. Etter hvert vokste vingene, slik at insekter kunne forlate seilingen og begynne å fly. Da oppstod det også flere andre flygende arter.

Pterosaurus
Pterosaurus var det første flygende vesenet med ryggben. Navnet betyr "flygende øgle", og det var omtrent slik disse fiskespisende fuglene så ut. De varierte i størrelse, noen ble like store som en hangglider. Pterosaurus levde på jorden i ca 140 millioner år. Ved hjelp av avansert dataanimasjon treffer vi dem igjen i dette programmet.

Stort og smått
I dag er mange av de tidligste flygende artene forlengst utdødd, men det er fremdeles en voldsom variasjon. Kolibrien er den minste fuglearten, og fuglenes svar på insekter. Dens kontrast er svaner, som er blant de største flygedyktige fuglene. "Livets reise" ser nærmere på begge.

Om serien
Det finnes mer enn 10 millioner plante- og dyrearter på jordkloden. Alle er ulike svar på det samme spørsmålet: Hvordan holde seg i live? Denne bredt anlagte serien forklarer hvordan millioner av år med evolusjon har resultert i et enormt mangfold av arter, hver med sine styrker og svakheter.

Ved hjelp av imponerende grafikk og flotte bilder gjenskapes utviklingen fra de minste og mest primitive skapningene til klodens mest avanserte, nemlig mennesket. Det er en lang reise til sjøs, på landjorda og i luften – en fascinerende historie om kanskje det største underet av alle; livet selv.


Innkjøpt engelsk naturprogram (2005)
Originaltittel: Journey of Life
Programleder: Steve Leonard
Produsert av BBC Worldwide
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 32/92 01 55 79,