Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. februar 2012 kl 20.15 Helt patent!

Telefonen


Vi følger kappløpet for å komme først til patentkontoret mellom skotten Alexander Graham Bell, amerikaneren Elisha Grey og italieneren Antonio Meucci.

Mange vet at Bell var den som tok patent på telefonen, men få kjenner historien om de to andre, som kanskje var vel så viktige for selve oppfinnelsen.


Om serien
Bli med på en reise i oppfinnelsenes opprinnelse! Finn Arve Sørbøe forteller om hvordan folk løste ulike utfordringer i forkant noen av våre mest brukte oppfinnelser, og vi besøker patentkontoret. Hvilke oppfinnelser blir det tatt patent på i våre dager?

Har vi oppfunnet det vi trenger? Mye kan tyde på at det er vanskelig å være stor oppfinner. Ikke alt det oppfinnere pønsker ut av supre ideer blir møtt med samme entusiasme.

Oppfinnelsene du får lære mer om i denne serien er blant annet tidsmåleren (eller klokka), støvsugeren, meteren, telefonen, vannklosettet og barberhøvelen. Hvem fant dem opp? Når skjedde det? Og hvordan i all verden ble de til?

Programleder er skuespiller Finn Arve Sørbøe, kjent fra sine forestillinger på teaterscenen og barne-TV serien "Ugler i mosen".


Produsert av NRK Troms og Finnmark.
Regi: Gunnar Hammer og Esben Holm
Prosjektleder: Christin Thobroe
Pressekontakt: Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900