Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. desember 2006 kl 20.05 Dok1: Min mann, Andréj Sakharov

Vitnesbyrd for Sakharov

I kveldens dokumentar skal det handle om menneskerettighetsforkjemperen Andrej Sakharov og hans relevans for Russland av i dag. (Foto: Oleg Klimov, Film Studio Devini)
I kveldens dokumentar skal det handle om menneskerettighetsforkjemperen Andrej Sakharov og hans relevans for Russland av i dag. (Foto: Oleg Klimov, Film Studio Devini)
Det handler om menneskerettighetsforkjemperen Andrej Sakharovs ettermæle og hans relevans i Russland av i dag i denne latviske dokumentaren Hans enke Jelena Bonner og Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov har ordet, sammen med en lang rekke andre vitner fra den aktuelle tiden.

Da han omsider ble forvist til Gorkij og internert der i 1980, hadde vitenskapsmannen ("den sovjetiske atombombens far") og menneskerettighetsforkjemperen Andrej Sakharov allerede vært en torn i siden på det sovjetiske regimet gjennom 20 år. Fem år tidligere ble han tildelt Nobels fredspris, men fikk ikke lov å reise til Oslo og hente den. Det hele toppet seg da han oppfordret alle verdens nasjoner til å boikotte sommer-OL i Moskva i 1980, samtidig som han fordømte Sovjetunionens invasjon av Afghanistan.

Glasnost – åpenhet
Noen år senere havnet også Jelena Bonner i Gorkij, men begge ble løslatt i 1986 og gitt tilbake alle rettigheter og æresbevisninger av den sovjetiske regjering, ledet av Gorbatsjov. Under sistnevnte ble også mange av de borgerrettigheter som Sakharov hadde kjempet for, innført.

Sakharov gjenopptok sitt vitenskapelige og menneskerettspolitiske arbeid og deltok på fredsarrangementer sammen med de russiske myndighetene. Han ble valgt inn som medlem av folkekongressen i 1989, samme år som han døde.

Latvisk dokumentar (2006)
Originaltittel: My Husband Andrej Sakharov
Produsert av: Film Studio Devin
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no