Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 10. januar 2004 kl 20.10 Profil: Picasso i Värmland

Verdens største Picasso-skulptur

Pablo Picasso. (Foto: Carl Nesjar/SVT)
Pablo Picasso. (Foto: Carl Nesjar/SVT)
Hvordan i all verden havnet verdens største Picasso-skulptur i Kristinehamn i Värmland? Dokumentaren er et stykke fascinerende kunsthistorie og en fortelling om Pablo Picassos ukjente verk. Vi møter den norske kunstneren Carl Nesjar som bygde skulpturen og den svenske kunstneren Bengt Ohlson som tok den til Sverige.

I den lille byen Kristinehamn i Värmland fins verdens største verk av Pablo Picasso. Det er en tretti meter høy betongskulptur som forestiller hans hustru Jaqueline. Kunstneren Bengt Ohlson er født i Kristinehamn, men er for tiden bosatt i Paris. Han forteller historien om hvordan det gikk til at Picasso valgte Kristinehamn ,og ikke New York, som plass for sitt monumentale verk.

Carl Nesjar bygde skulpturene
Picasso har laget rundt tretti betongskulpturer som er plassert på ulike steder i verden. Men én ting har de til felles, nemlig den norske kunstneren Carl Nesjar. Han var god venn med Picasso, og har bygd alle skulpturene etter modeller og skisser som Picasso ga ham. I programmet forteller Nesjar om sitt liv som omreisende skulpturbygger.

Vi møter også andre venner og bekjente av Picasso, fotografen Marianne Greenwood, Carl Nesjars tidligere kone, Inger Sitter og datteren Gro, samt barnebarnet Marina, som nå bor i kjempevillaen Villa Californie i Cannes på den franske riviera som Picasso en gang bodde og arbeidet i.

Peter R. Meyer begynte å arbeide med „Picasso i Värmland" for tre år siden, men under arbeidet ble han alvorlig syk og døde i januar i år. Fjernsynsprodusenten og vennen Erik Sundberg har derfor gjort det avsluttende arbeidet med programmet.

Svensk produksjon fra 2003
Regi: Peter R. Meyer/Erik Sundberg
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83