Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. januar 2000 kl 22.15 Fakta på lørdag: Gåten om Det skjeve tårn i Pisa

Fakta på lørdag: Gåten om Det skjeve tår

NRK1 lørdag 8. januar kl 22.15

Fakta på lørdag: Gåten om Det skjeve tårn i Pisa

Skråner inn i et nytt årtusen

Det har vært elsket og beundret i mer enn 800 år og er blant verdens mest berømte turistmål. Ingeniører har spådd at det skjeve tårn i Pisa ville falle sammen for flere år siden. At det praktfulle tårnet også vil rage inn et nytt årtusen, er en gåte.
Kveldens Fakta på lørdag er historien om det skjeve tårnet og det enorme vitenskapelige arbeidet som har pågått i ti år for å redde det unike byggverket som naturen har gjort skjevt. Den italienske regjering har utnevnt en vitenskapelig komité for å finne en løsning på problemet.
En 3D animasjonsfilm gir en beskrivelse av tårnets konstruksjon, og forklarer hvorfor det er skjevt og hva som eventuelt kan gjøres for å hindre at det ramler sammen.
Byen Pisa var på 1000-1200 tallet sentrum for arkitektur og kunst i Mellom-Italia, og det er bevart en rekke byggverk fra denne tiden, blant annet domkirken med det frittstående og hellende klokketårnet, Torre Pendente. Tårnet ble oppført i perioden 1174-1350 som en sylinder, omhyllet av seks søylebårne gallerier med en over- og underetasje. Tårnet, som er omlag 55 meter høyt, er fem meter ute av lodd på grunn av setting i byggegrunnen, noe som ble registrert allerede under oppførelsen.
Tilfellet er ikke enestående i norditalienske byer. Også San Nicola i Pisa fra år 1000 har et skjevt klokketårn.
I programmet møter vi blant andre den italienske konstruksjonsingeniøren, professor Giorgio Macchi, som mener at tårnet er unikt i verden. - Du kan komme hit hundrevis av ganger, og du er like betatt over det du ser.
Den britiske geologen, professor John Burland, ser på stabiliseringen av tårnet som den ultimate utfordringen for en ingeniør.
Vi møter også den italienske ingeniøren, professor Carlo Viggiani. Han har studert tårnet i 35 år og avdekker stadig nye overraskelser.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Den italienske ingeniøren Carlo Viggiani avdekker stadig nye overraskelser ved tårnet.

Det skjeve tårn i Pisa er en av verdens mest kjente konstruksjoner.

Regi: Christopher Durlancher
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123