Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. mars 2004 kl 20.05 Family

Ut å finne far

Det danske regissør-paret Phie Ambo og Sami Saif har vunnet mange priser for dokumentarfilmen
Det danske regissør-paret Phie Ambo og Sami Saif har vunnet mange priser for dokumentarfilmen "Family". (Foto: Cinevita Film Company)
To unge danske filmregissører, Phie Ambo og Sami Saif, legger ut i verden for å finne faren til sistnevnte, utstyrt med et videokamera. I stedet ramler de over Samis ukjente bror i Jemen. Han har parykk og flere poplåter høyt oppe på landets hit-lister.

Phie Ambo og Sami Saif er kjærester med bakgrunn fra den danske filmhøyskolen. For Phie var "Family" hennes filmdebut. For Sami Saif var det hans andre dokumentarfilm. Han har også laget en rekke ungdomsprogrammer for DR TV.

To store egoer
Utgangspunktet for konseptet var det verst tenkelige. Phie og Sami er etter eget utsagn "egenrådige" og "to store egoer". Begge måtte streve for å opprettholde et profesjonelt forhold til oppgaven.

De emosjonelle og eksistensielle utfordringene var også en prøvelse. Faren hadde forlatt familien for svært lenge siden, helt tilbake på 70-tallet da Sami var en liten gutt.

Meta-dokumentar
Selv om de henger ut seg selv og eksponerer sitt forhold og sitt liv, valgte Phie og Sami å inkludere de personlige konfliktene de gjennomgår mens de lager dokumentaren.

"Family" handler om savn og utrygghet, men også om et desperat ønske om å finne sine røtter. Resultatet blir overraskende – for alle parter. "Family" er en uvanlig dokumentarfilm som har vunnet priser i mange land, ikke minst pga. sitt emosjonelle stemningsleie til dokumentar å være.

Filmen er også lansert for visning på danske kinoer, i en versjon der video-opptakene er blåst opp til 35mm film.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dansk dokumentarfilm
Regi: Sami Saif og Phie Ambo
Produksjon: Cinevita Film Company
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57