Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. desember 2005 kl 21.30 Dok1: Goebbels dagbok

Goebbels i egen skrift og person

Propagandaminister Goebbels dagbok danner grunnlaget for en avslørende dokumentar. (Foto: NRKs arkiv)
Propagandaminister Goebbels dagbok danner grunnlaget for en avslørende dokumentar. (Foto: NRKs arkiv)
Paul Joseph Goebbels var Hitlers propagandaminister fra 1933 til den bitre slutt. Hans egen dagbok danner grunnlaget for en dokumentarfilm av den tyske regissøren Luz Hachmeister. Vi følger naziregimets propagandaminister tett, fra tidlig på 1920-tallet til hans død i 1945.

Goebbels markedsførte et grusomt regime og lanserte begreper som "nervekrig". Hans død vises i filmens sluttbilder, og de er like grusomme som det liv han selv levde.

Kanskje enda mer rystende er filmens avdekking av hans døtres skjebne. I stedet for å la dem bli tatt til fange, sørget Goebbels for at de alle led giftdøden.

Kultur og propaganda
Gjennom Luz Hachmeisters dokumentar lærer vi en hel del om Goebbels og hans mangfoldige virke. Blant annet likte han å skrive i dagboken om spillefilmer han så. Her skriver han for eksempel at "Panserskipet Potemkin" av den russiske regissøren Eisenstein er svært lite subtil i sin propaganda. Dog er det ikke til å stikke under en stol at Goebbels var svært fascinert av masseopptrinnene i filmen.

"…den idioten Chamberlain"
Goebbels skriver videre at han synes Churchill er en mye bedre taler enn "den idioten Chamberlain".

Hitlers propagandaminister viser også klart paranoide trekk. Ofte angrep han Hitler, for deretter å omfavne ham. Vi får også innsikt i at Hitlers to favorittministre ikke var gode venner. Av dagboken går det klart fram at Goebbels hatet Göring, øverstkommanderende for Luftwaffe.

Luz Hachmeisters dokumentar gir et sjeldent innsyn i den indre kretsen rundt Hitler.
Tysk dokumentar (2005)
Originaltittel: Das Goebbels-Experiment/The Goebbel's Experiment
Produsert av: Spiegel TV GMBH
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57