Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 lørdag 17. mars 2007 kl 07.40 Det skjedde i de dager

Salmedikteren Alf Prøysen

Leif Jørn Hvidsten (privat bilde).
Leif Jørn Hvidsten (privat bilde).
Den religiøse Alf Prøysen

Hør Leif Jørn Hvidsten 17. mars.

- Alf Prøysen lot seg inspirere av Det nye testamentet når han skrev sangtekster. Han hadde alltid med seg Bibelen på reise, forteller Leif Jørn Hvidsten.

Hvidsten har skrevet bok om Alf Prøysen. Her er noe av baksideteksten fra boka "Prest med Prøysen" som kom i 2001:

"Leif Jørn Hvidsten hevder at det er godt samsvar mellom mye av det Alf Prøysen formidler i sine tekster og det presten skal formidle fra prekestolen i kirka."

Dermed kan "Bakvendtland" bli en treffende beskrivelse av "Himmelen". "Nåde" er å få høre at "Du ska få en dag i mårå" og "Kjærllighetens høysang" og "Teddybjørnens vise" har en hel del tilfelles....

Som prest i folkekirken gjennom mange år, har Leif Jørn Hvidsten opplevd Prøysen som en berikelse og et hjelpemiddel i forkynnelsen. Når det bibelske budskap skal formidles inn i norsk tanke og virkelighet, er det godt å lære av en fortellingenes mester som Alf Prøysen.

Alf Prøysen er et glimrende predikantideal fordi han kombinerer folkelighet med høy kvalitet. Han har en fortellende, inkluderende form og gir både liten og stor noe å glede seg over....."

De religiøse sidene ved diktinga til Alf Prøysen er tema i "Det skjedde i de dager" i NRK P1 lørdag 17. mars klokka 07:40. Programleder er Kjetil Lillesæter.


LENKER
  • Hør Leif Jørn Hvidsten 17. mars.