Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. november 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Indonesia, Bali og Sulawesi

Øyloffing i Indonesia

I kveldens Lonely Planet blir vi med til Indonesia.
I kveldens Lonely Planet blir vi med til Indonesia.
Indonesias hav av øyer strekker seg helt fra det asiatiske fastlandet til Australia. Lonely Planets reisende reporter Shilpa Mehta utforsker to av de til sammen tretten tusen øyene - Bali og Sulawesi.

Shilpa starter i Kuta på Bali. Her møter hun en australier som kom hit på besøk i 1974 da alt var mye annerledes - og som er blitt boende. Shilpa oppsøker Kutas vakre strender, prøver seg på surfing og slapper av med massasje.

Fra Kuta drar Shilpa med buss til kunstnerlandsbyen Ubud hvor hun spiser på en typisk indonesisk kafé. Hun drar også ut på rismarkene. Bali er kjent for sine spektakulære rismarker som har form som terrasser. Shilpa får også prøve seg på å lage masker og får vite hvor viktig maskene er for hinduenes hellige fortellinger. Etter å ha forsøkt seg på noen av de svært kompliserte dansebevegelsene som hører til, får hun se balineserne framføre sin imponerende rituelle dans, kalt Kecak.

Hellige fjell
Ikke langt fra Ubud ligger vulkanen Gunung Batur. For balineserne representerer vulkanene hellige fjell, og man må ofre til gudene for å få lov til å bestige fjellene. Shilpa drar til Gunung Batur sammen med en lokal guide. Hun får oppleve at de varme kildene er nyttige når man skal lage frokost. Og hun får oppleve en fantastisk soloppgang.
Turen går videre Lovina på nordkysten hvor Shilpa slår seg sammen med andre turister for å få et glimt av svømmende delfiner. Men dessverre, ikke en gang en flygefisk er å se. Hun får imidlertid være med å føre en havskilpadde tilbake til sitt rette element - en del av et prosjekt som går ut på å beskytte arten som er truet.

Før Shilpa forlater Bali, deltar hun i en nyttårsfestival. Hun hjelper til med forberedelsene til festivalen hvor de onde åndene blir skremt bort, noe som forhåpentligvis vil bringe lykke i det nye året.

Sulawesi - rått og vilt
Fra Bali flyr Shilpa til Sulawesi. Hun starter i sør, i den største byen Ujung Pandang. Den er porten til Krydderøyene, og dessuten en viktig havneby. Etter fredelige Bali virker Sulawesi "råere", og det er mange påminnelser om at dette er et muslimsk land. Etter å ha jobbet som sjauer på brygga, er det tid for en matbit. Shilpa får hjelp av noen unge jenter til å orientere seg i det mangfold av matvarer som tilbys i havneområdet.

Shilpa tar buss til Rantepao i regionen Torajaland. De følger en innlandsrute som gir mulighet til å nyte et enestående landskap. Vel framme i Rantepao setter Shilpa kursen for markedet som tilbyr et bredt utvalg av lokale delikatesser. Hun får også sett trojanernes tradisjonelle hus som er formet som båter, en påminnelse om håndverket som brakte dette folket og deres unike tradisjoner fra Vietnam for mange hundre år siden.

Den siste reisen
Til slutt i programmet får vi være med på en spesiell begravelsesseremoni. Shilpa slår seg sammen med skotske Alan, og de legger ut på en to dagers vandring for å bli med på en torajansk begravelse. Familien til den døde kan beholde liket i opptil et år til de har spart opp nok penger til en skikkelig begravelse som kan vare fra tre til fire dager. Shilpa kommer akkurat i tide for å få med seg kulminasjonen av denne overveldende seremonien.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne.

I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53