Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 24. januar 2005 kl 19.25 Sorte orm

Svarte orm smyger igjen

Rowan Atkinson spiller hovedrollen som Sorte orm. (Foto: BBC)
Rowan Atkinson spiller hovedrollen som Sorte orm. (Foto: BBC)
Første klassiker ut i NRK2s nye serie med engelske komedier er Rowan Atkinsons Sorte orm. Utover vinteren og våren blir det gjensyn med alle episodene.

Det er ikke riddermentalitet og høviskhet som står i fremste rekke for Sorte orm. Hans fremste karakteristika er renkespill, unnasluntring og feighet. Men man kan jo komme langt med den slags, også.

I første episode ser vi hvordan Edmund, hertug av Edinburgh, er velsignet med et godt sovehjerte. Han forsover seg til et viktig slag, og når han endelig kommer frem til slagmarken, gjør han en særdeles slett innsats. Han har blant annet store problemer med å skille venn fra fiende, noe som er litt problematisk i væpnet konflikt.

Imidlertid er det hell i uhell for Edmund, for når feil person krones til konge, kommer han selv et skritt nærmere tronen. Samtidig forkaster han ideen om å kalle seg for Sorte grønnsak. Fra nå av skal han være kjent som: Sorte orm!

Kultstatus
Seriene om Sorte orm etablerte for alvor Rowan Atkinson som en av de største britiske komikerne. Sorte orm ble tatt godt imot av både presse og publikum, og serien ble solgt til mange land. Atkinson lagde i alt 24 episoder fordelt på fire sesonger, og vi følger Sorte orm og hans kompanjonger i forskjellige tidsepoker fra 1485-1917. Første sesong foregår i perioden like etter kong Richard III.

Innkjøpt engelsk humorserie (1983)
Originaltittel: The Black Adder
Episodetittel: The Foretelling
Produsert av BBC Worldwide
I de viktigste rollene: Rowan Atkinson (The Black Adder), Tony Robinson (Baldrick), Robert East (prins Harry - prinsen av Wales), Tim McInnerny (Lord Percy – hertug av Northumberland), Peter Cook (Richard III), Brian Blessed (kong Richard IV), Elspet Gray (dronningen).
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),