Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. september 2003 kl 13.10 Norske filmminner: Skraphandlerne

Et herlig rot

. Leif Juster i rollen som skraphandler Albert. (Foto: Utlånt fra Norsk Film AS)
. Leif Juster i rollen som skraphandler Albert. (Foto: Utlånt fra Norsk Film AS)
Albert og Herbert er far og sønn - og skraphandlere med egen bedrift. De lever i et herlig rot, uten kvinner og skurekluter. Men nå har Herbert truffet en dame og vil gifte seg. Albert er ikke videre begeistret.

Albert og Herbert krangler og småkjefter, men mener det ikke så fryktelig alvorlig. De er glade i hverandre slik far og sønn oftest er. De kunne ha fortsatt i det uendelige som kompanjonger og kamerater, hadde det ikke vært for én ting: Herbert har truffet henne med stor "H", og nå ringer bryllupsklokkene i det fjerne.

Med kvinnens inntog innser Herbert at livet burde være noe mer enn bakgården på Kampen, skraphandelen og farens milde tyranni. Når det går opp for Albert hvilke planer sønnen har, trekker han på seg kamphanskene, hellig overbevist om at angrep er det beste forsvar.

Ekte mennesker
"Publikum får godhet for de ekte menneskene, rare og originale, men åpne og følsomme...." skrev Aftenpostens anmelder da filmen kom i 1975.

Leif Juster (Albert) og Tom Tellefsen (Herbert) spiller de to skraphandlerne som til tross for småknuffing, nærer dyp varme for hverandre. En hyggelig film hvor publikum ler med og ikke av karakterene, alt iscenesatt av Bo Hermansson.

Norsk film fra 1975
Regi: Bo Hermansson
I rollene: Leif Juster, Tom Tellefsen, Kari-Ann Grønsund, Wilfred Breistrand, Astrid Folstad
Pressekontakt Anna-Marie Normanntlf. 23 04 78 53