Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 6. mars 2009 kl 23.25 Film: Helter i Telemark

Klassiker om krigssabotasje

Kirk Douglas (t.h.) og Richard Harris spiller norske motstandshelter i
Kirk Douglas (t.h.) og Richard Harris spiller norske motstandshelter i "Heroes of Telemark". (Foto: Benton Film Productions)
Sprengningen av tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan 28. februar 1943 var et av de mest spektakulære sabotasjeangrepene under krigen. Klassikeren "Heroes of Telemark" med Kirk Douglas i hovedrollen er inspirert av historien om denne aksjonen, og innspilt på Rjukan. Noen historisk korrekt skildring er den imidlertid ikke, og hovedpersonene er fiktive.

Året 1942 er nazi-Tyskland på god vei til å vinne krigen. England slåss for sitt liv, og Europa er okkupert fra Afrika til Nordkapp.

En mikrofilm smuglet ut fra tungtvannsfabrikken på Rjukan, viser at Tyskland er på vei til å vinne kappløpet om å framstille den første atombomben. Fabrikken må tilintetgjøres, ellers er krigen ugjenkallelig tapt.

Motstandskjempere
Etter et mislykket forsøk fra de allierte på å bombe fabrikken, får en gruppe norske motstandskjempere i oppdrag å ta seg inn i selve hjertet av fabrikken for å ødelegge den. Men nazistene har konsentrert tunge spesialstyrker i området for å forhindre kommandoraider og flybombinger, og det er en nesten umulig oppgave å nærme seg området.

Rolf Pedersen (Kirk Douglas) og Kurt Straud (Richard Harris) tar imidlertid på seg å lede aksjonen, og også Pedersens eks-kone Anna (Ulla Jacobsson) blir involvert.

Vemork-aksjonen ble også skildret i den norske filmen "Kampen om tungtvannet" fra 1948, der noen av de sentrale skikkelsene spilte seg selv. Nylig ble det kjent at NRK planlegger å lage en storstilt dramaserie om aksjonen.

Britisk spillefilm fra 1965
Originaltittel: The Heroes of Telemark
Regi: Anthony Mann
Produksjon: Benton Film Productions
I rollene: Kirk Douglas, Richard Harris og Ulla Jacobsson
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no