Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. mars 2002 kl 16.40 Kongelige førstedamer: Dronning Sonja

Nærportrett av dronning Sonja

H.M. Dronning Sonja forteller svært åpenhjertig om sitt liv til Anne Grosvold. (Foto: Ole Kaland)
H.M. Dronning Sonja forteller svært åpenhjertig om sitt liv til Anne Grosvold. (Foto: Ole Kaland)
Det siste programmet i serien om våre kongelige førstedamer siden 1905 er et timelangt portrett av dronning Sonja. Her forteller dronningen åpenhjertig om sitt liv i med- og motgang, vi møter henne i arbeid og fritid, og hennes nærmeste familie og venner gir svært personlige intervjuer om vår dronning.

- Aldri har vi fått komme dronning Sonja så nær inn på livet som i dette programmet, det mener jeg vi trygt kan slå fast, sier programansvarlig Anne Diesen. – Seerne får et sterkt og bevegende møte med en enestående åpen, sjenerøs, engasjert og humoristisk dronning, og blir kjent med mange ukjente sider ved henne. Vi får være med henne på ulike fritidsaktiviteter, fra glassblåsing og kunstutstilling til joggetur i skogen. Dessuten har vi som det første tv-teamet noen gang fått bli med til kongefamiliens landsted på Mågerø.

Før samtalen med Anne Grosvold hadde dronning Sonja lettet litt på sløret i intervjuer og fortalt hvordan hun opplevde å bli en del av kongehuset i 1968. I denne samtalen går hun mer inngående inn på dette temaet enn noen gang tidligere.

Familie og venner
Dronningens nærmeste familie bidrar til å komplettere bildet av vår kongelige førstedame. Kong Harald gir en meget personlig beskrivelse av sin hustru gjennom 33 år, og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har stilt opp til intervju sammen. Også prinsesse Märtha forteller om sitt forhold til moren.

I et opptak fra Kongsseteren får vi oppleve et varmt og muntert møte mellom kongehusets tre kvinner – dronning Sonja, prinsesse Märtha og kronprinsesse Mette-Marit. Det er her kongefamilien feirer jul hvert år, og samtalen mellom de tre dreier seg blant annet om juletradisjoner.

Intervju med nevø
Dronningens nevø Dag Swanstrøm, som tilbrakte mye av sin barndom hos dronning Sonjas foreldre, gir for første gang et tv-intervju for å fortelle om sin tante.

Dronning Margrethe av Danmark er en av dronning Sonjas aller beste venninner og har mye på hjertet. Blant annet forteller hun om deres tradisjonsrike fotturer i den norske fjellheimen.

Besøk hos dronning Ingrid
NRKs tv-team var med dronning Sonja til Danmark da hun besøkte dronning Ingrid på Gråsten slott. Møtet mellom de to er det siste opptaket med den 90 år gamle enkedronningen før hun døde 7. november 2000. Dronning Sonja var svært glad i dronning Ingrid, som var en viktig støtte og rådgiver for henne.

Om serien
Siden unionsoppløsningen i 1905 har fire kvinner fylt rollen som det norske kongehusets førstedamer: Dronning Maud fra 1905 til 1938, kronprinsesse Märtha fra 1938 til 1954, prinsesse Astrid fra 1954 til 1968 og dronning Sonja siden 1968.

I den bredt anlagte portrettserien ”Kongelige førstedamer” trekkes mange og ukjente sider fram ved de fire kvinnene. Prosjektleder Anne Torjusson Diesen og intervjuer Anne Grosvold har satt seg fore å presentere dem som hele mennesker – deres personlighet, liv og hvordan de har fylt rollen som frontfigur for kongehuset.

Programserien byr på en mengde ukjent materiale. Blant annet har NRK fått tilgang til private stillbilder og smalfilm på Det Kongelige Slott. I tillegg intervjues en lang rekke mennesker med nær kjennskap til de fire hovedpersonene.

Egenprodusert portrettserie fra Underholdningsavdelingen
Program 5 av 5
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen
Kommentar og intervjuer: Anne Grosvold
Regi: Bjørn Scheele
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (95100299)
Kongehusets nettsider:

Bilde
1. H.M. Dronning Sonja forteller svært åpenhjertig om sitt liv til Anne Grosvold. (Foto: Ole Kaland)


LENKER
  • Kongehusets nettsider