Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. oktober 2000 kl 22.00 Dok22: En mobil verden

Dok22: En mobil verden (t)


NRK1 mandag 9. oktober kl 22.00
Dok22: En mobil verden

Kampen om markedsandelene

En eksplosjonsartet utvikling har funnet sted innen alle former for kommunikasjonsteknologi, blant annet gjelder det mobiltelefonindustrien. Kampen om markedsandeler og penger betyr alles kamp mot alle.

Norge er en av de arenaene der kampen utspiller seg, og kveldens franske dokumentar inneholder blant annet et innslag om utbyggingen av IT-senteret på Fornebu. Her blir blant annet sentrale aktører i prosjektet og i den politiske beslutningsprosessen intervjuet.

Men det er det finske gigantselskapet Nokia som rager på verdenstoppen i mobilbransjen. I Finland har seks av ti personer en mobiltelefon. På laboratoriet til Nokia pågår arbeidet for fullt med å legge forholdene til rette for en mobil verden, der man via mobiltelefonen blant annet kan bestille billetter til teater, reiser og handle forbruksvarer.

Revolusjon
- Mobiltelefonen er ikke en enkeltstående, teknisk oppfinnelse, som for eksempel dampmaskinen, men en revolusjon som kan sammenliknes med alfabetet og skrivekunstens inntreden. Kontakten med verden forandres radikalt, sier informasjonssjef i Unesco, Philippe Oueau.

I den finske familien Karwinen, som vi møter i programmet, har alle mobiltelefon.

Vil morgendagens samfunn gi oss større frihet, eller vil vi oppleve det motsatte? Vil denne friheten for eksempel redusere kløften mellom de rike og fattige land?

NRK1 mandag kl 22.00

Fransk dokumentar fra Doc & Co
Regi: Jean-Michel Mariou, Francine Raymond og Jean-Paul Gérouard
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
Vil kløften mellom de rike og fattige land bli mindre i en mobil verden? (Foto: Doc & Co)