Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. juni 2002 kl 18.00 Fragglene

Gjensyn med Fragglene


I kveld og 24 lørdager fremover skal vi til Fraggelberget og møte de sjarmerende dukkene til Jim Henson. Serien ble sendt på NRK første gang i 1984, og nå er det klart for et gjensyn med Vips, Skraphaugen, Gorgene, onkel reisende Mac og Gobo.

Fragglene er lodne og livsglade små vesener som formelig renner over av energi. De er barnslige, kjærlige, lekne, nysgjerrige og fulle av entusiasme for alt som måtte fange deres interesse. De elsker å danse og leke, men viktigst for dem er musikken. De synger ved enhver anledning og spiller en rekke instrumenter.

Glad i grønnsaker
Fragglene styres av et meget ærverdig råd av vise som skifter hver dag. De vise er de fem første Fragglene som kommer inn i den store hallen hver morgen.

Det viktigste punktet på dagsorden er å finne ut hva de skal ha til lunsj. Noe av det beste Fragglene får er det doserne som sørger for. Doserne er små menneskelignende vesener med vernehjelmer og redskapsbelter. De er arbeidsnarkomane entreprenører som bygger og bygger – og Fragglene spiser og spiser.

En annen delikatesse er reddiker, men de vokser i hagen hos Gorgene. De er de største vesenene i denne fabelverdenen, og for å komme til dem må Fragglene gjennom en tunnel der sollyset skinner i det fjerne. Gorgene lever av landbruk, og ute i hagen strever Junior med neper og reddiker.

I hagen til Gorgene bor også Skraphaugen. Hun påstår selv at hun er alt og vet alt, og derfor kommer Fragglene til henne for å spørre om råd.

Hovedpersonene
Hovedpersonene er Gobo, Vips, Moki, Bober og Vembi.

Gobo er lederen blant de fem. Han er ryddig, klartenkt og stort sett avbalansert. Nysgjerrighet er for ham en dyd, og han oppsøker gjerne det ukjente. Vips er gruppens hyperaktive og energiske villstyring. Hun tyter over av selvtillit, og utfordrer stadig Gobo og hans lederposisjon. Moki er en upraktisk drømmer med en utpreget sans for det dramatiske. Hun er nonchalant og fryktløs, og alltid teatralsk poserende. Bober virker alltid trist og sorgfull, pessimistisk og negativ. Han kunne ha vært en typisk Fraggel hvis det ikke hadde vært for at han var en svært overtroisk, paranoid hypokonder – som tar alle sorger på forskudd. Vembi er litt mindre enn de andre Fragglene, og spiller en lillebrorrolle. Han er alltid enig med sistnevnte taler og legger om talemåten etter hvem han er sammen med.

En siste figur som bør nevnes, er Gobos onkel som bærer navnet reisende Mac. Han er Fraggelbergets eventyrer, og i hver episode sender han postkort til Gobo der han rapportere fra den underlige verden utenfor berget.

Jim Henson
Det er mannen bak Muppetene, Jim Henson, som også er far til denne serien der målgruppen først og fremst er barn. Likevel er det nok mange voksne som kan ha moro av å følge med når de fem vennene og deres liv i Fraggelberget igjen entrer skjermen.

NRK Barne-TV
Innkjøpt dukkeserie laget av Jim Henson
Originaltittel: Fraggle Rock
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
1. Vips (Foto: Henson Associates Inc.)
2. Gobo (Foto: Henson Associates Inc.)
3. Bober (Foto: Henson Associates Inc.)
4. Vembi (Foto: Henson Associates Inc.)
5. Moki (Foto: Henson Associates Inc.)
6. De fem vennene og deres opphavsmann Jim Henson. (Foto: Henson Associates Inc.)
7. Gorgefamilien med Junior, kongen og dronningen. (Foto: Henson Associates Inc.)
8. Bober og Gobo på besøk hos Skraphaugen. (Foto: Henson Associates Inc.)
9. De fem vennene Gobo, Vips, Moki, Bober og Vembi. (Foto: Henson Associates Inc.)
10. Gobo og menneskehunden Sprocket. (Foto: Henson Associates Inc.)
11. Gobos reisende onkel Mac. (Foto: Henson Associates Inc.)