Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. september 2011 kl 20.05 Siffer

Bør Norge kjøpe Island?


Jo tar en vurdering om Norge bør sikre pengene i banken - eller kjøpe Island på tilbud?

I denne episoden tar programleder og matematiker Jo Røislien en nærmere titt på noen av tallene vi er mest opptatt av: de som angir hvor mye penger vi har.

Første stopp er Island, som fortsatt sliter med ettervirkninger av finanskrisen. Jo vurderer om vi ikke burde gjør en djerv investering og kjøpe hele sagaøya for oljepenger. Han møter både eiendomsmekler og landets finansminister for å drøfte planen.

I Norge møter han mannen som har funnet verdens nest største primtall, og vi får se hvordan nettopp primtallene gjør jobben som ble gjort av tykke hvelv i forrige århundre. Også får du vite hvordan det er lettest å bli rik (hint: det lønner seg å begynne et par generasjoner før din egen).

Om serien
Siffer er et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall. Gjennom 10 programmer skal matematiker Jo Røislien overbevise deg om at du liker tall, selv om du påstår du hater dem. Han tar oss med på en reise i tallenes verden, helt uten tavler og diagrammer, men desto mer entusiastisk.
I serien prøver Jo Røislien blant annet å kjøpe Island for oljefondet, han forsøker å revolusjonere titallssystemet og han sporer opp blokkleiligheten til verdens største geni som sa nei til en million dollar.

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall. (3:10)
Produsert av Teddy TV (2010)
Originaltittel: Siffer
Programleder: Jo Røislien.
Pressekontakt: Guro Krossen, guro.krossen@nrk.no, 48 19 38 38
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no, tlf: 815 65 900