Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. november 2004 kl 23.15 Utsyn: Drømmen om stjernekrig

President Bush – Son of Star Wars

Med rakett i kjeften – om president Bush, Star Wars og krigen mot terror i Utsyn. (Foto:   Antelope South Ltd)
Med rakett i kjeften – om president Bush, Star Wars og krigen mot terror i Utsyn. (Foto: Antelope South Ltd)
Denne britiske produksjonen gir oss den dokumenterte historien om USAs stjernekrig-aspirasjoner: Planen om å legge et "tak" over Amerika gjennom et rombasert rakettforsvarssystem.

Dokumentaren tar oss med fra den kalde krigens rakettforsvar under president Eisenhower rettet inn mot Sovjetunionen, fram til president Reagans plan om et rombasert forsvarssystem med raketter, Star Wars – og til president George W. Bush’ forestående igangsettelse av et Son of Star Wars-program rettet inn mot det han kaller "banditt-stater".

Dokumentaren er laget av den britiske regissøren Leslie Woodhead (som også laget „Milosevic – En moderne diktator", Dok1 2003) og inneholder skremmende arkivmateriale, sammen med nye opptak gjort på topphemmelige steder. Den gir også et gløtt inn i Star Wars’ frontavsnitt, USAs rakettsiloer i Alaska.

Et dykk inn i mytologien
Regissøren Leslie Woodhead er også på utkikk etter den nasjonale mytologi som knytter seg til det tradisjonelle synet på det amerikanske kontinent som usårbarlig. En mytologi som er en blanding av en fast tro på høyteknologiske løsninger, på fundamentalistisk kristendom, på politisk isolasjonisme og på en lengsel etter trygghet – kort sagt, alt det som ligger bak Star Wars og president Bush’ krig mot terror.

Løgn og ønsketenkning
Vi møter blant andre en av "haukene" bak den siste krigen mot Irak, Richard Perle, som var politisk rådgiver for det amerikanske forsvarsdepartementet fram til februar i år.

Videre møter vi Robert MacNamara, forsvarsminister under presidentene Kennedy og Johnson, forsvars- og sikkerhetssystem-ekspert Ted Postol ved Massachusetts Institute of Technology som kaller den amerikanske regjeringens Star Wars-program for et bedrageri, og historikeren Frances Fitzgerald som erklærer at Star Wars-programmet er basert på "ønsketenkning, fiksjoner og regelrette løgner".

Britisk dokumentar (2003)
Originaltittel: Star Wars Dreams
Produsert av: Antelope South Limited
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57